Fagdag og kveldsmøte om epilepsi på UiT, campus Alta

Det var stort oppmøte og interesse på fagdag og kveldsmøte om epilepsi, konsekvenser i hverdagen og selvhjelp til god psykisk hverdagshelse og mestring.

Mange deltakere fra fagdag om epilepsi på universitetet i Alta

Foto: Oslo universitetssykehus

Her ser vi (f.v) leder av Epilepsiforbundets lokalforening Siss-Mari Solli, undervisningsleder ved SSE Ellen Kjendbakke og undervisningsansvarlig og rådgiver Benthe Lill Krigerød fra Epilepsiforbundet foran en fullsatt forelesningssal med 65 deltakere.

Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) og Epilepsiforbundet, i samarbeid med lokalforeningen i Alta og omegn, inviterte til fagdag og kveldsmøte på Norges Arktiske Universitet (UiT) campus i Alta 2. september. Besøket i Alta inneholdt kunnskaps- og erfaringsdeling, engasjerte tilhørere, omvisning og herlige menneskemøter som ga både latter, alvor og gode klemmer. Alt i en aldeles nydelig og gjestfri del av landet vårt. 

Deltakerne var både fagpersoner som jobber med epilepsi, og flere som selv har personlig erfaring med epilepsi.

Fagdag om epilepsi

Fagdagen ga en innføring i epilepsi og konsekvenser i hverdagen. Fra SSE snakket Nann Ek Hauge, sykepleier, om Epilepsi, anfallsobservasjon og håndtering. Magnus Dale, pedagog ved Solberg skole, snakket om Tilrettelegging i barnehage og skole. Ellen Kjendbakke, undervisningsleder, ga en gjennomgang av alle digitale ressurser SSE tilbyr. 

Sykepleier Nann Ek Hauge opplever at det er stor etterspørsel etter kurs om epilepsi. SSE har landsdekkende funksjon og da kan det være at forespørslene kommer fra steder langt unna vårt sykehus. Da er det flott at det lages et kombinasjonskurs med noen "live" foredrag og noen digitalt. Det føles nyttig å få bidra inn i et slikt kurs, sier hun.

Pedagogen Magnus Dale fra Solberg skole underviser digitalt på fagdagen

Foto: Oslo universitetssykehus

Magnus Dale, pedagog ved Solberg skole, snakket om Tilrettelegging i barnehage og skole.

Benthe Lill Krigerød fra Epilepsiforbundet ga eksempler fra egen erfaring med perspektivet Fra frykt til livsmestring, og hadde samtale med tre unge jenter med epilepsi og PNES (psykogene, ikke-epileptiske anfall).

Fagdagen er en del av Epilepsiforbundets prosjekt Trygghet i utryggheten. Prosjektet skal gjøre alle landets sykehus bedre kjent med Epilepsiforbundet og deres tjenester.

Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam.

Epilepsiforbundet i Alta med Siss-Mari Solli, leder i lokalforeningen, fortalte på forhånd at det er noe mangel på informasjon om epilepsi i Alta, så de var svært glade for å kunne arrangere denne dagen. All kunnskap og erfaring ble tatt godt imot!

Kveldskurs om god psykisk hverdagshelse og mestring

Undervisningsleder Ellen Kjendbakke foran Universitetet i Alta.

Foto: Oslo universitetssykehus

- Det er nyttig å snakke om at å kjenne på vonde følelser er en del av det å være menneske, sier pedagog og helsecoach Ellen Kjendbakke. Vi er kanskje feillært til å tro at livet skal være perfekt?

Kveldskurset er en del av et pågående landsdekkende prosjekt som undervisningsleder, pedagog og helsecoach Ellen Kjendbakke, i samarbeid med Epilepsiforbundets lokallag, tilbyr alle medlemmer lokalt. Kurset er nystartet og hadde Kick-off i Alta. De neste kveldsmøtene er i Drammen, deretter Oslo og Bergen.

Kurset er for ungdom over 16 år og voksne som selv har sykdommen. Tema på kveldskurset var Selvhjelp til god psykisk hverdagshelse, mestring og hverdagsglede med epilepsi. Kursleder er Ellen Kjendbakke, pedagog, undervisningsleder og helsecoach. Målet med kurset er å gi mennesker med epilepsi verktøy til selvhjelp for god psykisk hverdagshelse gjennom samtaler og undervisning i gruppe.

Ellen forteller at det kom frem mange historier og gode, nære menneskemøter under samtalene om psykisk hverdagshelse i Alta. Etter kveldsmøtet med pasienter og pårørende oppsto det et positivt engasjement i lokallaget og planer om nye aktiviteter og samlinger.

- Det er nyttig å snakke om at å kjenne på vonde følelser er en del av det å være menneske, sier Ellen Kjendbakke. Vi er kanskje feillært til å tro at livet skal være perfekt?

Prosjektet Selvhjelp til god psykisk hverdagshelse med epilepsi er også en del av pasientundervisningen på voksenposten på SSE. Pasientene får tilbud om undervisning med erfaringsdeling en time i uken. 

Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam. 

Sist oppdatert 12.09.2024