Nevrologens rolle i forbindelse med dystoni

Vurdering hos nevrolog er en viktig del av både målrettet utredning og oppfølging av pasienter med dystoni.

​Dystoni er en gruppe tilstander med ufrivillige muskelsammentrekninger. Man ser typisk gjentatte og ufrivillige muskelsammentrekninger hvor man ofte inntar unormale kroppsstillinger​. Denne type ufrivillige bevegelser kan komme fra en enkelt muskel, fra grupper av muskler, eller den kan omfatte større deler av kroppen. Noen har lette symptomer og andre kan ha mer alvorlige symptomer. Det er viktig å oppsøke nevrolog for riktig diagnose og behandling av plagene.

Hvis det er mistanke om at du har dystoni​, vil nevrologen se på din sykehistorie og gjøre en nevrologisk undersøkelse som vil danne grunnlag for eventuelle nye undersøkelser som kan være med på å gi en riktig diagnose​. Dette kan være MR av hjernen og nakken og ulike blodprøver.
Har du allerede har dystoni, bidrar nevrologens vurdering og undersøkelse til oppfølging ved systematisk å kartlegge behov for medisinering, fysioterapi, øvelser, trening og botulinumtoksinbehandling. Enkelte ganger vil du bli vurdert sammen med en fysioterapeut for å kartlegge hvilke muskler som er rammet og for å sette opp et øvelsesprogram.
Du bør få minimum én vurdering av nevrolog, og får du sprøyter med botulinumtoksin skal du følges regelmessig med nye sprøyter og vurdering av effekt. Denne behandlingen gjentas i gjennomsnitt cirka hver 3. måned.
Sist oppdatert 09.06.2023