Seksualitet og MS
Det er vanlig å oppleve seksuelle utfordringer helt uavhengig av kronisk sykdom. Det kan være utfordringer knyttet til en selv eller partneren i relasjonen som par, i livssituasjonen eller andre ytre faktorer. En slik ytre faktor kan være MS-sykdommen.
Det kan være vanskelig både for den som har MS og partneren å tilpasse seg de nye omstendighetene som sykdommen innebærer for forholdet. Dels kan man ha for lite kunnskap om hva som skjer i kroppen, dels er de færreste av oss vant til å prate om de praktiske seksuelle handlingene som kanskje må tilpasses.
Det er ganske vanlig å oppleve seksuelle problemer ved MS. Samtidig er det mange med MS som ikke får noen problemer. Sexlysten oppstår i lystsenteret i hjernen. Hvis nervevev i lystsenteret blir skadet, vil også sexlysten påvirkes. Også nervebanene kan skades. det kan medføre at impulser mellom hjerne og kjønnsorgan ikke kommer fram på riktig måte.
Denne kommunikasjonen må fungere for at man skal få orgasme eller utløsning. Det kan også medføre at følelsen, og dermed evnen til å oppfatte seksuell stimulering, blir nedsatt.
Hvordan påvirkes sexlysten?
Kvinner med MS kan oppleve at de ikke blir tilstrekkelig fuktige i skjeden. En del kvinner kan også ha problemer med å få orgasme. Nummenhet kan gjøre vagina og klitoris mindre følsomme. Det motsatte kan også forekomme, det vil si at man blir overfølsom og at selv den letteste berøring blir smertefull.
Menn med MS kan oppleve problemer med å få og beholde ereksjon. Det kan også bli vanskeligere å få orgasme, og det er ikke alltid orgasmen gir utløsning.
Menn og kvinner med MS kan også oppleve at de får mindre interesse for sex. Den sykdomsrelaterte trøttheten (fatigue) som mange med MS opplever, kan også påvirke sexlivet.
Legemidler og bivirkninger
Noen legemidler kan gi bivirkninger som påvirker seksuell drift og evne. Dagens bremsemedisiner er imidlertid ikke forbundet med slike bivirkninger. Det finnes en rekke hjelpemidler både for menn og kvinner. Rådfør deg med nevrolog eller MS-sykepleier. Noen ganger kan det være nødvendig med henvisning til urolog eller sexolog.
(Kilde: "Å bli foreldre når man har MS", en bok om familieplanlegging for personer med MS og deres familie. Boken kan bestilles hos MS-forbundet).
MS-podden
MSpodden er en podkastserie for deg som har MS eller som kjenner noen med MS. Her får du informasjon om hvordan MS kan påvirke kroppen, samt tips og råd for en bedre hverdag.
I episoden "MS og seksualitet" møter vi Randi Gjessing, spesialist i sexologisk rådgivning ved Ahus.
Youtube kanal
Fikk du ikke med deg webinaret om seksualitet og samliv? Nå kan du se det på vår YouTube-kanal.
Tirsdag 13. September 2022 arrangerte MS-forbundet webinaret "MS - seksualitet og samliv". Mange fulgte webinaret direkte, men ikke alle hadde anledning til det. Derfor har vi lagt ut webinaret i sin helhet på vår YouTube-kanal. Du finner opptaket her.
Sist oppdatert 12.06.2023