Nevrokirurgisk avdeling - Rikshospitalet

Vår avdeling lokalisert på Rikshospitalet består av poliklinikk, operasjonsavdeling, sengepost og overvåkning. Vi behandler og gir sykepleie til mennesker med lidelser i hjerne, nakke og rygg. Hoveddelen av våre pasienter kommer til oss som følge av planlagt kirurgi, mens omtrent en tredjedel får øyeblikkelig-hjelp behandling.

Ved innleggelse på sengeposten

 • Ved ankomst avdelingen henvender du deg i skranken/basen som er hjertet i avdelingen. Her møter du en helsesekretær og du vil bli bedt om å fylle ut noen papirer. Videre blir du tatt i mot av en sykepleier/hjelpepleier og en innkomstlege. Til denne samtalen er det viktig at du tar med deg en oppdatert medisinliste, at du gjør rede for eventuelle allergier og hvem som er dine nærmeste pårørende. Ankomstdagen vil bli brukt til en rekke undersøkelser og forberedelser til operasjon. Det vil bli en del venting. Mange av våre pasienter møter direkte hjemmefra på operasjonsdagen. Disse får egen informasjon om forberedelser.

Bagasje

 • Ta med deg minimalt med bagasje, det holder med toalettsaker, gode romslige innesko og et lett skift. Velg behagelige klær som er enkle å ta av og på.

Verdisaker

 • Legg så mye som mulig av verdisaker igjen hjemme. En liten andel verdisaker kan låses inn i en safe i avdelingen. Sykehuset er ikke ansvarlig for tap av eiendeler som ikke er låst inn.

Forberedelse til operasjon

 • Kvelden før operasjonsdagen skal du vaske deg med en klorhexidinsåpe som er desinfiserende, ta på sykehustøy og legge deg i en ren seng. Du skal heller ikke smøre deg med hudkremer eller bruke sminke etter at du har dusjet. Neglelakk, shellac og støpte negler, piercing, løsvipper, smykker og ringer må fjernes før du dusjer. Det er vanlig å faste fra midnatt dagen før operasjon. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, røyke,  tygge tyggegummi eller lignende. Du kan drikke litt vann frem til 06.00 og du bør pusse tennene. Operasjonsdagen vil en sykepleier i avdelingen trille deg i seng til operasjonsstua, og avlevere deg til en operasjonssykepleier og en anestesisykepleier som vil ta vare på deg under operasjonen.  

Etter operasjonen flyttes du til en oppvåkning, post operativ - eller intensivavdeling før du blir overført tilbake til vår avdeling. De fleste vil da ligge på en av våre overvåkningsstuer eller sengepostrom frem til avreise til lokalsykehus eller hjemsted.

Måltider 

 • Frokost: 09.00
 • Lunsj: 12.30
 • Middag: 17.00
 • Sen aftens 20.00

På helligdager og i helg vil middag bli servert 13.00

Besøkstider/pårørende

 • Det er besøkstider i avdelingen fra kl. 17.00-19.00 alle dager. Besøk utover dette må avtales med sykepleieren som passer på deg. Mange av våre pasienter trenger mye ro, hvile og skjerming fra lyd og lys etter en operasjon eller behandling. På overvåkingsenhetene våre kan du som pårørende derfor bli bedt om å kun være på besøk i kort tid, og vi slipper som hovedregel inn kun en pårørende av gangen. Barn som pårørende er hjertelig velkommen i avdelingen i følge med en voksen. Det er ingen overnattingsmulighet for pårørende i avdelingen, men pårørende kan henvende seg til pasienthotell for overnatting. Overnatting dekkes ikke av Oslo Universitetssykehus.

Samtale med lege

 • Det er daglig legevisitt og som nærmeste pårørende kan du etter avtale få være tilstede under samtale med lege dersom pasienten/forholdene tillater dette. Samtale med lege i enerom avtales med sykepleier.

Andre tjenester

 • Vi samarbeider med andre enheter og avdelinger og dersom du ønsker kontakt med sosionom, prest eller andre samtalepartnere fra ulike tro- og livssynstradisjoner kan vi være behjelpelig med dette.
 • Det er en kiosk med tilhørende café i glassgaten som er åpen fra mandag -fredag fra 06.30-22.00 og i helg og helligdager fra 09.00-20.00. I tillegg er personalkantinen åpen for alle i helg og helligdager fra 10.00-17.00 . 

Kontakt

Telefonnummer nevrokirurgisk avdeling

Slik finner du fram

Oppmøtested

For sengeposten /overvåkning: Oppgang D4, 4. etasje C5

For poliklinikken: Oppgang D3b 1 etasje, henvendelse i skranken i Kirurgisk dagavdeling

Oversiktsbilde over Rikshospitalet i snø

Rikshospitalet

Sognsvannsveien 20

0372 Oslo

​Kollektivtrafikk til Rikshospitalet

Det går buss, trikk og T-bane til Rikshospitalet.

For rutetider se ruter.no eller ring 177.

Praktisk informasjon

Du finner sykehusapoteket i Vestibylen like ved hovedinngangen. 
 
Åpningstidene for publikumsavdelingen er
 • mandag til fredag kl. 08.00–17.00
 • lørdag kl. 10.00–14.00
Det kan forekomme avvik i åpningstider i forbindelse med høytider. Se apotekets egne nettsider.​

​Kontakt​

 • Telefon: 23 07 34 09
 • Fax: 23 07 34 11​

Deichman OUS Rikshospitalet

Paseintiblioteket på Rikshospitalet er midlertidig stengt pga byggearbeid. Biblioteket åpner igjen i 2024. 

Deichman Etat, Oslo kommune har ansvaret for driften av Pasientbiblioteket på Rikshospitalet.​

Hvem kan lå​ne?

Pasientbiblioteket kan benyttes av pasienter (også dagpasienter), pårørende og ansatte ved Oslo universitetssykehus (OUS). Vi leverer bøkene på rommet til pasienter som selv ikke kan besøke biblioteket.

Hv​​a kan du låne?

Bøker, lydbøker, tegneserier, tidsskrifter, film (DVD), musikk, CD- og DVD-spillere og spillmaskiner med tilhørende spill. I biblioteket er det også en PC med tilgang til internett, som pasienter og pårørende kan benytte seg av.

Åpningstider​

Rikshospitalet - Deichman.no

Kontakt​​​

Telefon: 23 07 46 40

E-post: deichman.rikshospitalet@deb.oslo.kommune.no

Følg pasientbiblioteket på Facebook

Ved Rikshospitalet er det mulig å kjøpe blomster og gaver i kiosken ved hovedinngangen.

Noen sengeposter tillater ikke blomster på rommene. Sjekk med den avdlingen du skal til, om de tillater blomster på rommet.​

​Dagligvarebutikk nær Rikshospitalet

Det ligger ikke dagligvarebutikker i umiddelbar tilknytning til sykehusområdet.

Nærmeste Kiwi finnes på John Colletts Plass, tre trikkestopp unna Rikshospitalet og Gaustad. Dette er det beste alternativet for besøkende som ikke har bil, eller som ikke ønsker å gå et stykke for å komme til butikken.

Ved Ullevål stadion, i gangavstand fra sykehuset, ligger det flere dagligvarebutikker – blant annet Kiwi og Coop. Her er det gode parkeringsmuligheter.

På Vinderen er det også gode handlemuligheter og cafeer. Elleve minutter gåavstand, eller du kan ta T-banen et stopp fra Gaustad (sju minutter). Forøvrig gode parkeringsmuligheter om du kjører (ut av bomringen).

Inne i Sogn studentby ligger det en Rema1000. Her er det gode parkeringsmuligheter.

Det vil ikke lenger være mulig å overnatte på Gaustad hotell for pasienter og pårørende. Oslo universitetssykehus vil sørge for alternativ overnatting. 
 

​Alternativ overnatting

Oslo universitetssykehus sørger for alternativ overnatting ved:
 
Bestilling, endring og kansellering gjøres via avdelingene på Oslo universitetssykehus eller direkte til hotellet. 

Bestilling kan gjøres direkte til Medirest som drifter hotellene på vegne av sykehuset, booking@medirest.no eller 23 25 24 00

Du får tildelt overnatting basert på ønske og kapasitet på hotellene. ​
 

Transport til og fra​

Transport til og fra Rikshospitalet blir ivaretatt av resepsjonen på hotelle​t.
 

​Pasienthotell

Pasienthotell ​er et tilbud for pasienter og deres pårørende. Tilbudet er beregnet på pasienter som er selvhjulpne og som er til poliklinisk- og/eller dagbehandling. Tilbudet gjelder ikke for pasienter som er innskrevet ved sykehuset.

Ledsagere til pasienter og andre gjester kan også bo på hotellet, så fremt det er ledig kapasitet.

Det er også mulig å leie møtelokaler.

 

Kontakt resepsjon og bookingen​

Pasientreiser

Du kan få dekket din pasientreise når du reiser til eller fra offentlig godkjent behandling.

Trykk her for mer informasjon om dekning av reiseutgifter i forbindelse med pasientreiser.

Du kan ha rett på godtgjørelse for utgifter til mat og overnatting når du har vært på reise til eller fra behandling.
Trykk her for mer informasjon om dekning av hotellopphold via Paisentreiser.

Det er fri, kodeløs internettilgang på sykehuset.

Biblioteket har en PC med internettilgang som er tilgjengelig for pasienter/pårørende

​Kart over Rikshospitalet

Parkering på Rikshospitalet​

På Rikshospitalet er det gode muligheter for å parkere i parkeringshuset (hovedparkeringen) som ligger rundt 250 meters gange fra hovedinngangen – ned mot Esso-stasjonen.

 

Adkomsttorget

Adkomsttorget foran Rikshospitalet er nå stengt på grunn av byggearbeider. 

Les mer om byggearbeidene og midlertidig hovedinngang på Rikshospitalet

Ved eiendomsseksjonen

På nordsiden av Rikshospitalet, ved Eiendomsseksjonen, finnes korttidsparkeringsplasser og en billettautomat. 

 • EasyPark-kode: 3006.

Foreldreparkering

Rikshospitalet har et begrenset antall parkeringsplasser til disposisjon for foreldre/foresatte eller ledsagere. De kan parkere uten avgift på ansattparkeringen (P1–P3), dersom barnet er under 18 år og er innlagt på sykehuset.

 • Vis bekreftelse på foreldreparkering i hovedresepsjonen. Bekreftelsen finner du i innkallingsbrevet.
 • Resepsjonen er betjent mellom kl. 07.00–21.00 mandag til fredag og 10.00–20.00 lørdag og søndag.
 • Resepsjonen fyller ut elektronisk parkeringstillatelse for perioden (periode a maks. 14 dager) pasienten er innlagt på sykehuset
 • Du trenger ikke parkeringstillatelse i frontruten. Ditt registreringsnummer blir elektronisk registrert, og du får en kvittering på sms dersom du legger igjen ditt mobiltelefonnummer.
 • Allerede betalt parkering refunderes ikke av sykehuset.

For barn som er til poliklinisk eller dagbehandling, må man selv legge ut for parkering og søke refusjon fra Pasientreiser.

Betalingsmuligheter

Sykehuset tilbyr parkering utendørs på alle behandlingsstedene. Du kan velge om du vil betale med kort, mynt eller EasyPark sin mobiltelefonløsning.

Sykehuset anbefaler at de som skal parkere utendørs benytter seg av etterskuddsvis betaling eller betaling med mobiltelefon. Det er fordi det ikke alltid er like lett å beregne hvor lang tid sykehusbesøket vil ta.

Etterskuddsvis betaling

Ved etterskuddsvis betaling bruker du et betalingskort (for eksempel VISA-kort) og reserverer et beløp på parkeringsautomaten. Dersom du ikke bruker opp hele parkeringstiden, blir det overskytende beløp refundert.

Slik gjør du: 

 1. Trekk betalingskortet i betalingsautomaten.
 2. Reserver et beløp.
 3. Tast inn kjøretøyets registreringsnummer. Det er ikke nødvendig med billett i frontruten.
 4. Når du avslutter besøket, trekker du betalingskortet igjen (det samme som først benyttet) i betalingsautomaten (den samme betalingsautomat som først benyttet) og du blir logget ut.

Fordelen med denne ordningen er at du hverken betaler for mye parkeringsavgift eller risikerer at parkeringstiden løper ut på grunn av forsinkelser.

Parkeringstid kan kjøpes ved automaten eller ved bruk av EasyPark-app (EasyPark tar 15 prosent tillegg for bruk av deres app). EasyPark SMS tjeneste – transaksjonsavgift 3 prosent minimum 2 kr (se beskrivelse på automat).

Priser 2023

 • 46 kr per time
 • 290 kr per døgn
 • 975 kr per uke
 • 75 kr per time, kortidsgarasjen maks. 2 timer​
EasyPark-koder:
 • Rikshospitalet langtid, EasyPark-kode: 3012
 • Eiendom ved f-avsnittet, EasyPark-kode: 3006

Gjelder alle dager og hele døgnet.​

Kontakt

Generelle henvendelser:

Klager​

Klage på kontrollsanksjon kan legges inn via ous.parkerings.info eller per brev til

Oslo universitetssykehus HF
Oslo Sykehusservice
Postboks 4956 Nydalen
0424 Oslo

Merk Kontrollsanksjon – Parkering.

Fra 1. januar 2017 håndheves OUS parkeringsområder etter Parkeringsforskriften av 18. mars 2016 nummer 260

Lenke til Parkeringsregisteret hos Statens vegvesen.

 

​Tolketjenester ved Oslo universitetssykehus

Sykehuset ordner med kvalifisert tolk til pasienter som ikke snakker norsk. Tolketjenester er gratis for pasienter. Pårørende skal ikke tolke på sykehuset.

Les mer om tolk og Tolkesentralen.

Sengepostene har trådløst nettverk. Du kan ta med egen PC og mobiltelefon.

Alle pasienter på sykehuset har krav på privatlivets fred. Vis hensyn ved å ikke ta bilder, film eller omtale andre i sosiale medier uten å spørre dem først.

Husk at det er helt i orden å si nei om du skulle bli spurt.

​Sykehuskirke på Rikshospitalet

Kirken i glassgaten er alltid åpen. Her kan du sitte i stillhet. Du kan også tenne lys,be eller skrive ned det du har på hjertet hvis du vil at vi skal be for deg eller andre.

Kirken er i avdeling C2, rom 1034.  

Kapell på Rikshospitalet

Kapellet benyttes til båreandakter, begravelser og syninger av døde. Rommet er tilrettelagt for bruk av alle tros-og livssyn.

Kapellet er i A2, rom 1034. 

Tilrettelegging for tro og livssyn

Se hvordan vi kan tilrettelegge for deg og din utøvelse av tro og livssyn.

Vi ber om at pasientene i størst mulig utstrekning ikke tar med seg verdisaker ved planlagt innleggelse. 

Mindre verdisaker som lommebok, kontanter, smykker og nøkler kan sykehuset oppbevare i en verdipose i et spesialsikret rom. Verdisakene leveres inn ved innleggelse og utleveres ved utskrivning.

Større ting må oppbevares på post eller overleveres pårørende.

Ta kontakt med posten du skal innlegges for mer informasjon.