Bekymret for brystkreft?

Brystkreft er den kreftformen som hyppigst rammer kvinner og hver 11. kvinne vil få brystkreft en gang i løpet av livet, men også menn kan få sykdommen. De fleste kvinner som blir diagnostiert med brystkreft er over 50 år.

​Overlege Marit Muri Holmen forteller at det er viktig at alle kvinner er oppmerksom på forandringer i brystene sine, men for unge kvinner trenger ikke alle forandringer være til like stor grunn til bekymring.

- Sjekk jevnlig brystene og helst en uke etter siste menstruasjon når brystene er minst hormonelle. Skulle du kjenne en klump så vil jeg råde deg til å vente en menstruasjonssyklus og sjekke igjen. Ofte er det bare hormonforandringer, og ikke noe farlig, forteller Holmen og poengterer at også smerter i brystene før overgangsalder, ofte kommer av hormoner.

Hva er bekymringsverdig?

Melkeaktig væske eller væske man må klemme ut, være ufarlig. Det er derimot grunn til å kontakte legen om væsken kommer av seg selv eller inneholder blod. Også større forandringer i brystets fasong eller i huden må man ta på alvor.

- Opplever du at du har «søkk» i brystet, forandringer på eller rundt brystvortene, utslett og kuler som ikke forsvinner kan det være grunn til videre utredning, sier Holmen.

Skulle man oppleve noen av disse symptomene bør du kontakte fastlegen.

 Du kan se hvordan du sjekker brystene dine på helsenorge.no

Film og radioinnslag

Tirsdag 8. mars fortalte Marit Muri Holmen om brystkreft på NRK P1+. Innslaget kan du høre her: NRK P1+ 08. mars

Klikk her for å se Holmen fortelle om brystkreft

Her kan du lese mer om brystkreft og undersøkelser og behandling relatert til sykdommen.

Sist oppdatert 19.08.2016