Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Seksjon for klinisk psykoseforskning

Ved seksjon for klinisk psykoseforskning undersøker vi forløp og behandlingsutfall ved psykoselidelser. Seksjonens fokus er på å omsette ny kunnskap om årsaker og sykdomsmekanismer til klinisk praksis. Gjennom en satsning på klinikknære prosjekter ønsker vi å bidra til bedre forståelse av sykdomsutviklingen og bedre behandling til pasientgruppen.

Seksjonen har som overordnet mål å oppnå bedre forståelse av symptomer, sykdomsutvikling og behandlingsrespons ved psykoselidelser. For å oppnå dette, undersøker vi biologiske, psykologiske og sosiale faktorer som kan påvirke sykdomsforløpet. Vi utforsker forbedring av eksisterende behandlingsmetoder i tillegg til å utforske nye behandlingstilnærminger. 

Seksjonen er tilknyttet Mohn forskningssenter for psykoselidelser (MRCP), ved Helse Bergen HF

Seksjon for klinisk psykoseforskning ble etablert i 2023 som en videreutvikling av de kliniske forskningsområdene i SFF NORMENT, inkludert en videreføring av forskningsgruppene på dette området. Sammen med Seksjon for presisjonspsykiatri videreføres også flere forskningsprosjekter fra det tidligere senteret.

Biologisk psykiatri

Gruppeleder: Nils Eiel Steen 

Gruppen forsker på biologiske og miljømessige forhold ved alvorlige psykiske lidelser for å øke kunnskapen om disse lidelsene med betydning for forebygging, behandling og prognose. Vi undersøker forskjellige biologiske systemer i sammenheng med kliniske forskningsspørsmål, med spesielt fokus på immunsystemet. Forskningen foregår i samarbeid med forskere på immunologi ved Institutt for indremedisinsk forskning, Oslo universitetssykehus, Senter for presisjonspsykiatri, Oslo universitetssykehus/Universitetet i Oslo, og Folkehelseinstituttet. Gruppen integrerer genetiske, biologiske, miljømessige og kliniske data fra kliniske utvalg, biobankmateriale og helseregistre.

Alvorlige psykiske lidelser og metabolomikk

Prosjektet er et samarbeid med Seksjon for metabolomikk og lipidomikk ved Avdeling for medisinsk biokjemi ved OUS og med Senter for presisjonspsykiatri ved UiO/OUS. Metabolomikk innebærer bruk man avanserte instrumenter for å analysere flere tusen små molekyler (metabolitter) i kroppsvæsker og vev. På denne måten kan man identifisere endringer i biokjemiske prosesser av betydning for utvikling av sykdom. I dette prosjektet undersøkes nivåer av metabolitter hos personer med alvorlige psykiske lidelser og hos friske personer, og det testes for sammenhenger med diagnose, alvorlighetsgrad av symptomer og genetikk.

Alvorlige psykiske lidelser og inflammasjon

Prosjektet er et samarbeid med Institutt for indremedisinsk forskning ved OUS, Senter for presisjonspsykiatri ved UiO/OUS og Psykiatrisk molekylærgenetikk ved OUS. Lavgradig betennelse og andre endringer i immunsystemet synes å være av betydning for utvikling av alvorlige psykiske lidelser. I dette prosjektet undersøkes en rekke immunfaktorer og infeksjoner i forhold til diagnose, kliniske kjennetegn og genetikk.

Psykose og samtidig ruslidelse

Studien er et samarbeid med Folkehelseinstituttet på deres prosjekt «Sosioøkonomisk status og psykiske lidelser». Ved bruk av data fra nasjonale helseregistre og Statistisk sentralbyrå undersøkes sosioøkonomiske faktorer relatert til alvorlige psykiske lidelser og samsykelighet med ruslidelser, inkludert behandling og dødelighet.

Kognitive mekanismer og funksjon

Gruppeleder: Torill Ueland

Gruppen forsker på kognitiv funksjon og kognitive vansker ved psykoselidelser. Formålet med forskningen er å bidra til økt forståelse for hvorfor noen har kognitive vansker, mens andre ikke har det, risikofaktorer for utvikling av kognitive vansker og hvordan kognisjon utvikles gjennom sykdomsforløpet. Vi undersøker også hvordan personer med psykoselidelser og pårørende opplever det å leve med kognitive utfordringer og hvordan vanskene påvirker hverdagslivet. 

Vi har ansatt en brukerkonsulent/medforsker i halv stilling i dette arbeidet. Vi planlegger også utprøving av nye intervensjoner for å bedre kognitiv funksjon ved psykoselidelser.

Forskningen foregår i samarbeid med andre forskningsgrupper i seksjonen og seksjon for presisjonspsykiatri. Vi samarbeider også med kliniske enheter ved sykehuset, forskere ved Psykologisk Institutt, UiO og samarbeidspartnere i USA, England og Nederland.

  • Precognition: utvikling av latente kognitive profiler for å predikere psykose og funksjon.

Kliniske symptommekanismer

Gruppeleder: Trine Vik Lagerberg

Gruppen har fokus på bipolar lidelse, og har som mål å øke forståelsen av mekanismer som bidrar til den store variasjonen vi ser i symptomutforming over tid og mellom individer med lidelsen. Vi undersøker forholdet mellom kjernesymptomene på den ene siden, og vanlige tilleggs-utfordringer som følelsesreguleringsvansker, rusmiddelbruk, hormon- og døgnrytmeforstyrrelser på den andre. For å gjøre dette har vi utviklet og implementert digitale verktøy (smarttelefonapplikasjon, aktigrafi) slik at vi kan samle finkornet informasjon om symptomer og atferdsmønstre over tid.

Forskningsgruppens mål er også å bruke denne kunnskapen til å forbedre behandlingen av bipolar lidelse inkludert utprøvinga av nye psykososiale intervensjoner.

Tidlige psykoser: Forløp og behandlingsutfall

Gruppeleder: Ingrid Melle

Gruppen forsker på forløpet fra første behandling for pasienter med første episode psykose.

Vi har nylig gjennomført en tiårs oppfølging av pasientgruppen og er i ferd med å publisere og følge opp de viktigste funnene derfra. Resultatene bekrefter at den største endringen i forløp skjer i løpet av det første behandlingsåret – «den kritiske perioden». Vi finner også at gruppen som det går dårlig med i et langtidsperspektiv i liten grad har fått behandling ut fra gjeldende behandlingsretningslinjer, og er i gang med planlegging av et prosjekt for å undersøke bakgrunnen for dette.

Vi har og akkurat gjennomført en 20 års oppfølging av ett av de første tidlig-intervensjonsprosjektene på verdensbasis; TIPS prosjektet. Her er det fokus på i hvor stor grad gode behandlingsutfall ved tidligere oppfølginger er opprettholdt. Forskningen foregår i samarbeid med TIPS Sørøst, TIPS Stavanger, andre forskningsgrupper i Mohn Senter for Psykoseforskning og forskningsinitiativ på recovery ved Psykologisk Institutt, UiO.

  • Tidlig intervensjon ved psykose 20 år etter - en 20 års oppfølging av TIPS studien 
  • Hvem bestemmer og hvorfor – hvorfor følges ikke behandlingsretningslinjer?

  • Seksjonen skal utvikle kunnskap av høy faglig kvalitet som er relevant for klinisk virksomhet.  
  • Forskningsprosjekter skal foregå i aktivt samarbeid med kliniske enheter. 
  • Seksjonen skal bidra til bedre implementering av kunnskap som er kjent, men for lite brukt. 
  • Samarbeid med nasjonale og internasjonale forskningsmiljø skal opprettholdes og videreutvikles 
  • Seksjonen skal være en tydelig samfunnsaktør og påvirke helseorganisasjoner 

Brukermedvirkning er viktig for å gi perspektiv på relevans og nytteverdi, samt etiske problemstillinger. I kliniske prosjekter involveres brukermedvirkere i alle faser av prosjektet hvor dette er relevant, samt i formidling av resultater slik at de når et bredere publikum enn forskere og helsepersonell. I forskningsprosjektet Precognition har vi ansatt en brukerkonsulent/medforsker. Vi er tilknyttet Mohn forskningssenter for psykoseforsknings som har eget brukerråd.  

Kontakt

Postadresse

Oslo universitetssykehus HF, Klinikk psykisk helse og avhengighet
Seksjon for klinisk psykoseforskning
Ullevål sykehus, bygg 49
Postboks 4956 Nydalen
0424 Oslo

Slik finner du fram

Oppmøtested

Bygg 49, UIlevål sykehus

En parkeringsplass foran en bygning med snø på bakken

Ullevål sykehus Bygg 49

Kirkeveien 166

0450 Oslo