Se engelske sider på OUS-Research her
Selektiv mutisme er en relativt sjelden tilstand, med en antatt forekomst på i underkant av 1% av barnebefolkningen. Den har vært ansett som vanskelig å behandle. Tilstanden er alvorlig og medfører sosiale og akademiske vansker og den kan vedvare til voksen alder. Selv etter behandling i barnealder er det vist at mange fortsatt strever med kommunikasjon og sosial angst som voksne.
Vi vet ikke hvor mange som er henvist og behandlet for selektiv mutisme i ved Barne- og ungdomspsykiatriske klinikker (BUP) i Norge. Prosjektet vil undersøke nettopp dette.
Med mer kunnskap om selektiv mutisme hos barn og unge kan vi legge et grunnlag for å tilby god og riktig behandling til barna som er rammet.
Bakgrunn:
Selektiv mutisme er karakterisert av en konsistent mangel på tale i spesifikke situasjoner (som skole/barnehage) til tross for normal tale andre steder (oftest med nær familie hjemme). Mange kan også ha grader av samtidige utviklingsforstyrrelser. Tilstanden debuterer tidlig (før 5 års alder), men oppdages ofte ikke før barnet går på skolen hvor tale er en nødvendig og integrert del av læringsprosessen.
Primærhelsetjenesten er dermed sentral for å oppdage problemet og for tilrettelegging rundt barnet, men BUP er ansvarlig for å stille diagnose(r) og igangsette behandling, så data fra spesialhelsetjenesten er nødvendige for å forstå mer om tilstanden
Metode og design:
Deltagere er alle i alderen 0-18 år med diagnose selektiv mutisme registrert minst en gang i Det norske pasientregisteret (NPR) for årene 2008-2022.
For å gjennomføre prosjektet må data aggregeres fra NPR som har data fra spesialisthelsetjenesten på hele befolkningen og kobles til data fra Det norske reseptregisteret (NorPd).
For i tillegg å kunne vurdere hvor stor andel barn med denne tilstanden utgjør av totalt antall barn i BUP over tid, vil NPR utlevere disse tall i anonymisert form for årene 2008-2022.
Formål/forskningsspørsmål:
Prosjektets hovedmålsetting er å undersøke forekomst av selektiv mutisme og tilleggsvansker i et nasjonalt klinisk utvalg. Vi vil videre vurdere faktorer ved henvisning og behandling slik det fremkommer i Det norske pasientregisteret (NPR) og Det norske reseptregisteret (NorPd).
Problemstillinger:
- Hva er forekomst av selektiv mutisme og eventuelle tilleggsvansker hos barn og unge (0-18 år) og hvor stor andel utgjør disse av den totale BUP-barnepopulasjonen? Er det forskjell blant kjønn, regioner og over tid?
- Hvilke henvisningsgrunner er registrert, hva er alder ved henvisning og diagnose(r) og er det endring over tid?
- Hvor mange behandles med medikamenter? Hvilke faktorer ved forekomst og henvisning (alder, kjønn, tilleggsvansker, regioner) er assosiert med denne behandlingen, og er det endring over tid?
Status:
Per april 2025 er datafilene mottatt og begynt bearbeidet og analysert.
Annet:
Forskningsgruppen har skrevet et lærebokkapittel som er oversatt til norsk. Se lenke: Norsk – Norwegian - IACAPAP
Vi har og blitt intervjuet om Selektiv mutisme for Psykopoden, episode 69: Psykopoden - Det medisinske fakultet
Kontakt:
Øvrige medarbeidere:
Kristin Romvig Øvergaard, Overlege, seksjonsleder BUP-Forsk, OUS
I tillegg vil barnepsykiaterne Hanne Kristensen (Oslo) og Katharina Manassis (Toronto, Canada delta i diskusjoner rundt funn og artikkelskriving.