Se engelske sider på OUS-Research
Autismespekterforstyrrelser (ASF) viser seg ved vedvarende vansker med sosial kommunikasjon og begrenset, repetitiv atferd. Barn og unge med ASF strever ofte med uvanlig sterke eller svake sanseopplevelser, samt selektive spisemønstre.
Uvanlig sterke eller svake sanseopplevelser (hyper- og hyposensitivitet) ble inkludert i de nyeste diagnostiske kriteriene for ASF. Lukte- og smakssans er viktig for vår livskvalitet, og de som har uvanlige opplevelser av disse sansene kan oppleve ubehag i hverdagen. Det kan påvirke hvordan de reagerer og samhandler med andre, og også hva de spiser. Lukt og smak er lite undersøkt med andre mål enn spørreskjema hos ungdom med ASF.
Målet med dette doktorgradsprosjektet er å øke kunnskapen om lukte- og smakssans og selektive spisemønstre hos ungdom som utredes for ASF. Kunnskapen kan bli klinisk nyttig for diagnostisering og behandling av tilleggsvansker hos ungdom med ASF.
Vi inkluderer ungdom i alderen 12-18 år som utredes for ASF ved Oslo universitetssykehus. Vi bruker et testbatteri med luktepenner og smaksstrimler for å undersøke lukte- og smakssans, i tillegg til spørreskjemaer om sensoriske opplevelser og selektive spisemønstre. Som kontroller rekrutterer vi ungdommer i Oslo-området som ikke er henvist BUP.
Prosjektet er initiert og finansiert av OUS, datainnsamling pågår.
Prosjektgruppen har publisert en artikkel om selektive spisemønstre ved ASF:
Selektive spisemønstre hos barn og unge med autismespekterforstyrrelser – en systematisk litteraturoversikt | Tidsskrift for Den norske legeforening
Vi samarbeider og med Autismeforeningen som har publisert om studien i sitt medlemsblad: Autisme i dag 3-2023
Ved OUS: Beate Ørbeck og Marianne Mørdre.
Eksterne samarbeidspartnere: Professor Thomas Hummel (Technischen Universität Dresden), professor Lars T. Westlye og Terje Nærland (UiO).