Se engelske sider på OUS-Research
ADHD er en utviklingsforstyrrelse som viser seg ved symptomer på uoppmerksomhet, uro og impulsivitet. Angstlidelser og depresjon forekommer ofte samtidig med ADHD hos barn og unge, og barna henvises typisk lenge etter at foreldrene er blitt bekymret.
Bakgrunn:
Svært få barn henvises til spesialisthelsetjenesten før skolealder til tross for at foreldre ofte har tatt kontakt med helsepersonell i førskolealder. Samtidig kan det være utfordrende å utrede ADHD, angst og depresjon hos førskolebarn. Kunnskap om den tidlige utviklingen og risikofaktorer for disse tilstandene er viktig for å kunne bedre forløpene til barna gjennom tidlig intervensjon. I dette doktorgradsprosjektet undersøkte vi forløpet av angst- og depressive symptomer hos barn fra 3 til 8 år. Vi hadde som mål å identifisere symptomer rapportert av foreldre og lærere ved 3 år som kan forutsi angst og depresjon ved 8 år hos barn med og uten samtidig ADHD. Vi hadde også som mål å undersøke familiære risikofaktorer (mødres angst/depresjon og manglende sosial støtte) som kan være viktige for forløpet av disse symptomene.
Metode/design:
Doktorgradsprosjektet er en delstudie av "ADHD-forløpstudien» som ble gjennomført i samarbeid mellom Oslo universitetssykehus og Folkehelseinstituttet. Deltakerne er inkludert fra Den norske mor, far og barn-studien (MoBa); en pågående prospektiv befolkningsbasert kohortstudie av norskspråklige gravide kvinner som gjennomføres av Folkehelseinstituttet. Nesten 1200 førskolebarn ble utredet ved OUS og siden fulgt opp gjennom en spørreskjemaundersøkelse ved 8 år.
Status:
Stipendiat Christine Baalsrud Ingeborgrud disputerte i mars 2025: Public defence: Christine Baalsrud Ingeborgrud - Institute of Clinical Medicine. Ingeborgrud arbeider nå med ytterligere en studie innen dette prosjektet.
Kontakt:
Øvrige medarbeidere:
Ved OUS: Beate Ørbeck og Are Hugo Pripp
Eksterne samarbeidspartnere: Heidi Aase og Guido Biele, Folkehelseinstituttet og professor Søren Dalsgaard, Universitet i København.