ny bok

Meningen bak en vrangforestilling

Å behandle vrangforestillinger, er ikke alltid enkelt. I en ny antologi kalt «Decoding delusions» utgitt av American Psychiatric Association, har man for første gang prøvd å samle litteratur og behandlingsmanualer om dette temaet på et sted.

Bilde av bokomslag

Foto: TIPS Sør-Øst

Over 20 bidragsytere har deltatt, og tema varierer fra forfølgelsesforestillinger til erotomani, Capgras syndrom, og opplevelsen av tankekontroll. 

Boka er ment å være et verktøy for klinikere som ønsker å hjelpe personer med stressende opplevelser, men også tilby kunnskap som kan hjelpe oss å undersøke meningen som ofte ligger bak en vrangforestilling.  

Boka er redigert av Kate Hardy og Douglas Turkington.

Kristin Lie Romm ved TIPS Sør-Øst og Douglas Turkington har fått lov til å bidra med et kapittel noe utenom det vanlige. De har tatt for seg "The Curious Case of Schreber”. I 1903, kom det nemlig ut en bok kalt "En nervesyks erindringer" (Denkwürdigkeiten eines Nervenkranken, 1903). 

 

Bilde av bokomslag

Foto: TIPS Sør-Øst

Boken var skrevet av den ærverdige tyske lagtingspresident/dommer dr. juris Daniel Paul Schreber (1842–1911). Over 250 sider og 22 kapitler, beskrev han sine opplevelser og forestillinger knyttet til to perioder med innleggelser i ulike psykiatriske sykehus. Den første fra 1884–85 og den andre fra 1893–1902.

Boken var et forsvarsskrift. Schreber mente nemlig ikke at han var syk. I ettertid har dette blitt stående som et av de mest kjente eksemplene på en tekst som beskriver hvordan et psykotisk sinn fungerer. Freud lot seg i sin tid fascinere av denne boken, og skrev selv artikkelen, «Psychoanalytic notes on an autobiographical account of a case of paranoia», som ble publisert i 1911.

Romm og Turkington, har latt seg utfordre. Hvordan skulle man gått frem for å få den godeste dommer Schreber med på et forløp med kognitiv terapi? Dette kan du blant annet lese om i denne nye boka.

Sist oppdatert 30.10.2023