ny bok
Meningen bak en vrangforestilling
Å behandle vrangforestillinger, er ikke alltid enkelt. I en ny antologi kalt «Decoding delusions» utgitt av American Psychiatric Association, har man for første gang prøvd å samle litteratur og behandlingsmanualer om dette temaet på et sted.
Over 20 bidragsytere har deltatt, og tema varierer fra forfølgelsesforestillinger til erotomani, Capgras syndrom, og opplevelsen av tankekontroll.
Boka er ment å være et verktøy for klinikere som ønsker å hjelpe personer med stressende opplevelser, men også tilby kunnskap som kan hjelpe oss å undersøke meningen som ofte ligger bak en vrangforestilling.
Boka er redigert av Kate Hardy og Douglas Turkington.
Kristin Lie Romm ved TIPS Sør-Øst og Douglas Turkington har fått lov til å bidra med et kapittel noe utenom det vanlige. De har tatt for seg "The Curious Case of Schreber”. I 1903, kom det nemlig ut en bok kalt "En nervesyks erindringer" (Denkwürdigkeiten eines Nervenkranken, 1903).
Boken var skrevet av den ærverdige tyske lagtingspresident/dommer dr. juris Daniel Paul Schreber (1842–1911). Over 250 sider og 22 kapitler, beskrev han sine opplevelser og forestillinger knyttet til to perioder med innleggelser i ulike psykiatriske sykehus. Den første fra 1884–85 og den andre fra 1893–1902.
Boken var et forsvarsskrift. Schreber mente nemlig ikke at han var syk. I ettertid har dette blitt stående som et av de mest kjente eksemplene på en tekst som beskriver hvordan et psykotisk sinn fungerer. Freud lot seg i sin tid fascinere av denne boken, og skrev selv artikkelen, «Psychoanalytic notes on an autobiographical account of a case of paranoia», som ble publisert i 1911.
Romm og Turkington, har latt seg utfordre. Hvordan skulle man gått frem for å få den godeste dommer Schreber med på et forløp med kognitiv terapi? Dette kan du blant annet lese om i denne nye boka.