Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Nytt spesialisert behandlingstilbud for voldsutsatte kvinner med ruslidelser

Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling ved Oslo universitetssykehus etablerer nå et spesialisert behandlingstilbud for kvinner som bruker rusmidler og samtidig har helseplager som følge av vold. Tilbudet skal være tilgjengelig for kvinner fra hele Helse Sør-Øst.

Publisert 21.07.2025
En jente som blåser små stjerner fra hendene

Voldsutsatte kvinner, som samtidig har rusrelaterte utfordringer, tilhører en særlig sårbar gruppe med behov for helhetlig og tilpasset behandling.

Behovet for et målrettet tilbud er stort. Ifølge tall fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har 23% av kvinner i Norge blitt utsatt for voldtekt i løpet av livet, og 16% har opplevd fysisk vold fra en partner (Dale et al., 2023). Mange bruker alkohol, vanedannende medisiner eller andre rusmidler for å håndtere uro, søvnproblemer, smerter og psykiske reaksjoner etter vold og overgrep. For noen kan rusmidler fungere som en mestringsstrategi i en krevende livssituasjon; over tid kan bruken bidra til økte helseplager og rusmiddelavhengighet. 

Komplekse sammenhenger

Sammenhengen mellom vold og rusmiddelbruk er kompleks og ofte gjensidig forsterkende. Mange begynner å bruke rusmidler for å dempe ettervirkninger av vold, samtidig som rusmiddelbruk i seg selv øker risikoen for å bli utsatt for ny vold. Denne onde sirkelen kan være vanskelig å bryte uten tilgang til trygge og tilpassede behandlingstilbud.

Forskning viser at voldserfaringer er svært utbredt blant kvinner som har avhengighet til rusmidler. En svensk undersøkelse viste at tilnærmet alle kvinnene i rusbehandling hadde vært utsatt for psykisk vold, mens tre av fire hadde opplev fysisk vold og halvparten seksuelle overgrep. Mer enn én av fem hadde opplevd drapsforsøk fra en partner (Börjesson et al., 2021). Samtidig viser forskning at personer med både rusutfordringer og traumelidelser ofte har dårligere behandlingsresultater og større vansker med å komme videre i livet – både helsemessig og sosialt (Mills et al., 2007; Stocchero et al., 2024). 

Selv om mange kvinner får god hjelp gjennom dagens behandlingstilbud i Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), finnes det kvinner som enten ikke søker hjelp, ikke fanges opp – eller som ikke opplever tilstrekkelig effekt av behandlingen. Det er derfor behov for et differensiert tilbud med spisset kompetanse på både rus og traumer – og som samtidig er tilpasset kvinners erfaringer og behov.

Utvikling av regionalt tilbud

Med mål om å gi kunnskapsbasert og trygg behandling til kvinner som ofte faller mellom ulike hjelpesystemer har Helse Sør-Øst RHF gitt Oslo Universitetssykehus i oppdrag å etablere et spesialisert behandlingstilbud, som skal være tilgjengelig for kvinner i hele helseregionen. 

Det nye tilbudet skal gi kvinner med omfattende traume- og samtidig rusrelaterte utfordringer et spesialisert behandlingsforløp. Dette vil omfatte både ambulante og polikliniske tjenester, samt et døgnbasert behandlingstilbud med tre–fire plasser. Behandlingsinnhold og struktur utvikles i tråd med kunnskapsbaserte prinsipper og i samarbeid med etablerte fagmiljøer og brukerrepresentanter. 

Målgruppen er kvinner som har vært utsatt for vold – enten i nære relasjoner, i rusmiljøer eller gjennom andre former for overgrep – og som i dag bruker eller har brukt rusmidler. Behandlingstilbudet inkluderer også kvinner som ikke nødvendigvis definerer sin rusbruk som et problem, men som strever med konsekvensene av å ha vært utsatt for vold – og som trenger støtte i et trygt, kvinnespesifikt behandlingsmiljø. Behandlingen vil være tverrfaglig, traumesensitiv og kun for kvinner. Erfaring viser at kjønnsdelt behandling kan bidra til høyere behandlingsmotivasjon og bedre utfall for mange kvinner (Helsedirektoratet, 2015). 

Gruppebasert kurs – oppstart høsten 2025 

Som en del av satsingen gjennomfører Avdeling rus- og avhengighetsbehandling et gruppebasert pilotkurs.

Kurset har som mål å styrke trygghet, innsikt og selvivaretakelse. Det legges vekt på å forstå kroppens reaksjoner etter vold og stress, og på å utvikle nye strategier for mestring og indre ro. Samlingene består av undervisning og enkle øvelser for pust, kropp og regulering. Gruppen ledes av to kvinnelige terapeuter.

Kurset har oppstart i september 2025 ved Ullevål sykehus. Mer informasjon om påmelding og kursinnhold finnes her. 

Videre utvikling 

Arbeidet med det nye behandlingstilbudet fortsetter høsten 2025, med videre utvikling av både ambulante tjenester og et døgnbasert behandlingstilbud. Målet er å etablere et helhetlig og fleksibelt behandlingstilbud som møter ulike behov blant voldsutsatte kvinner med rusutfordringer. 

Referanseliste

Börjesson, P., Eriksson, E.-L., Larm, P., Hellström, C., & Rödlund, A. (2021). Vem ser oss? En studie om kvinnor i missbruk och deras upplevelser av våld i nära relation.

Dale, M. T. G., Aakvaag, H. F., Strøm, I. F., Augusti, E. M., & Skauge, A. D. (2023). Omfang av vold og overgrep i den norske befolkningen. . Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.

Helsedirektoratet. (2015). Nasjonal faglig retningslinje for behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet.

Mills, K. L., Teesson, T., Ross, J., & Darke, S. (2007). The impact of post-traumatic stress disorder ontreatment outcomes for heroin dependence. Addiction, 102, 447–454. https://doi.org/10.1111/j.1360-0443.2006.01711.x

Stocchero, B. A., Rothmann, L. M., Portolan, E. T., Lopes, T. G., Ferraz-Rodrigues, C., Garcia, M. G., de Magalhães Narvaez, J., Grassi-Oliveira, R., & Viola, T. W. (2024). The consequences of childhood maltreatment on dual-diagnosis psychiatric conditions and clinical outcomes in substance use disorders: A systematic review and meta-analysis. Child Abuse & Neglect, 158, 107085. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/j.chiabu.2024.107085