Lanserer ny nettside for rekvirentene

Klinikk for laboratoriemedisin ved Oslo universitetssykehus har designet ny nettside for rekvirenter.

Publisert 14.11.2024
En mann og en kvinne som står foran en dataskjerm
Lanserer ny nettside: Overlege og leder av kommunikasjonsnettverket ous.labfag.no Andreas Lind og prosjektleder Sandra Dale er glade for at de nå har lansert ny nettside for rekvirentene. Foto: Lars Petter Devik.

– Endelig kan vi tilby en nettside som gjør hverdagen lettere for rekvirentene. All informasjon er samlet på ett sted, og det er enkelt å komme i kontakt med laboratoriene, sier prosjektleder Sandra Dale.

Nettstedet ous.labfag.no er resultatet av et nasjonalt prosjekt ledet av Oslo universitetssykehus på vegne av Helse Sør-Øst. Gjennom tett samarbeid med fagfolk og rekvirenter fra spesialist- og primærhelsetjenesten, har innholdet blitt nøye tilpasset behovene til leger og helsepersonell på legekontor, i kommunene og på sykehus. Prosjektet startet våren 2024, og nå er første del av nettsiden tilgjengelig.

– Vi tilbyr en oversiktlig analyseliste, enkel bestilling av analyser og utstyr, samt veiledning i kliniske problemstillinger, informasjon om hasteprøver og forskningsstøtte, sier overlege og leder av kommunikasjonsnettverket ous.labfag.no, Andreas Lind.

Fokus på kloke valg

Lind understreker at nettsiden ikke bare er et nyttig verktøy i hverdagen, men også en støtte for å ta kloke og informerte valg ved bestilling av analyser.

– Vi må aktivt unngå overbestilling av analyser. Med god veiledning og rask tilgang til våre fagpersoner kan vi redusere unødvendige prøvetakinger og ivareta ressursene våre, sier Lind.

Det selvsagte valget

Klinikk for laboratoriemedisin vil frem mot våren 2025 også tilrettelegge for ny nasjonal bildedatabase for prøvetakingsutstyr og forbedre koblingene mellom DIPS-systemene og ous.labfag.no.

– Oslo universitetssykehus har potensial til å ta markedsandeler i primærhelsetjenesten, men vi må tørre å si ja til utfordringen. Vi må våge å omstille oss for å konkurrere om rekvirentene, og ikke bare sitte passivt mens private aktører posisjonerer seg, sier klinikkleder Andreas Matussek.

Han understreker ambisjonene for klinikken og viser til sin erfaring fra både private og offentlige laboratorier.

– Jeg har gjort dette før og vet hva som skal til for at vi skal være det selvsagte valget. Med vårt brede analysetilbud, fagspesialiserte kompetanse og muligheten til å gi fastleger og sykehusleger fullstendig pasienthistorikk ved innleggelse, er vi godt posisjonert, sier han, men legger til at noen utfordringer gjenstår:

– Uten en solid infrastruktur og funksjonelle IKT-systemer, vil vi møte begrensninger, selv om vi er ledende på kompetanse. Klinikken ser nå på hvordan vi kan optimere infrastrukturen for å kunne ta imot flere prøver. Det er en spennende tid og en mulighet til å vise hva vi kan oppnå når vi jobber sammen mot felles mål, avslutter han.

Representanter fra Klinikk for laboratoriemedisin som har bistått i prosjektgruppen

Kvalitetsrådgiver Guro Archer Lauritzen, Overlege og seksjonsleder Anne Kristina Myrvold (Avdeling for patologi), Overlege Marie Cecilie Paasche Roland, Overlege Ragnhild Veline Nome, Kvalitetsleder Olaug Johanne Sie Fondenes, Kvalitetsansvarlig ved Hormonlab og Norges laboratorium for dopinganalyse, Stine Rødmyr (Avdeling for medisinsk biokjemi), Overlege Ilah Kristine Nygaard, Overlege Silja Skogstad Tuv, Spesialbioingeniør Vidar Nyløkken Hagen (Avdeling for farmakologi), Overlege Livia Bajelan (Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin), Overlege Kristine Schiøtz (Avdeling for mikrobiologi), Overlege Lars Jørgen Retterstøl, Overlege Knut Erik Berg (Avdeling for medisinsk genetikk) og Kunderådgiver Nina Ingeborg Dyrnes (Stab, Klinikk for laboratoriemedisin).