Fokus på laboratoriemedisin under Arendalsuka
Klinikk for laboratoriemedisin deltok under årets Arendalsuka – både på stand og i debatter.
Publisert 22.08.2023
Sist oppdatert 23.08.2023
- Det var veldig givende å ta turen innom Arendalsuka for å profilere den sentrale rollen virksomheten vår spiller innad på sykehuset, men også for våre rekvirenter rundt omkring i Norge, sier klinikkleder Andreas Matussek.
Han deltok selv i debatten «Hva kan nye sykehusbygg bidra med? Forskning i Livsvitenskapsbygget».
- Klinikk for laboratoriemedisin kan være til inspirasjon for andre virksomheter. Under pandemien viste vi hva som var mulig å få til dersom vi jobber tverrfaglig, benytter oss av ny teknologi og er villige til å endre arbeidsprosesser for å understøtte en bedre pasientbehandling.
Matussek utdypet hvordan klinikken på kort tid klarte å analysere titusentalls av prøver samt bistå andre helseforetak med analysering av prøvevolum.
- Vi utnyttet det beste innen diagnostikk, forskning og innovasjon, og den erfaringen vi fikk tar vi nå med oss videre i prosessen ved planlegging og innflytting i nye bygg ved Aker, Rikshospitalet, Radiumhospitalet og Livsvitenskapsbygget.
Dialog med politikere og publikum
Avdelingene hadde også sendt ned flere av virksomhetens fremste fagpersoner for å profilere det viktige arbeidet som utføres i klinikken. Tirsdag 15. august presenterte Blodbanken i Oslo innovasjonsprosjektet Heart to Heart.
- Det er flott at vi fikk anledning til å fortelle politikere og publikum om den nye tjenesten vi utvikler som skal senke terskelen for bloddonasjon. Å være synlige og fortelle viktigheten av å donere blod tror vi er ett av flere viktige tiltak som kan bidra til at flere ønsker å gi blod, sier overlege og seksjonsleder Lise Sofie Nissen-Meyer.
Presisjonsmedisin i søkelyset
Klinikken var også på stand torsdag 17. august. Da var det flere avdelinger som hadde tatt turen ned for å belyse hvilken type aktivitet som vil inngå i Livsvitenskapsbygget, Rikshospitalet og Radiumhospitalet.
- Det er fantastisk å møte dyktige kolleger som jobber med kartlegging av gener for mer presis medisinsk behandling til embryoforskning. At jeg selv fikk muligheten til å profilere viktigheten av fagområdet metabolomikk og hva vi kan bidra med har vært kjempegøy, og ikke minst viktig, sier enhetsleder Katja Elgstøen.
Livmorhalsscreening
OUS, Akershus Universitetssykehus (AHUS) og Sykehuset Østfold har fått i oppdrag fra HSØ å analysere alle prøver i Livmorhalsprogrammet i vår region. Avdeling for patologi, OUS skal analysere prøver fra Oslo (unntatt de 3 bydeler som tilhører AHUS), Asker, Bærum og tidlige Buskerud fylke. Fra 14/6-23 har hele screeningpopulasjonen (25-69 år) i vårt opptaksområde fått HPV test som primærscreening. Under Arendalsuka benyttet vi anledningen til å fortelle om de nye retningslinjene i screeningsprogrammet og hvilke tiltak som må settes inn for å nå Verdens helseorganisasjons målsetting om utryddelse av livmorhalskreft; det vil si < 4 nye tilfeller per 100 000 kvinner per år.