Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Bioingeniørkongressen 5.-7. mai 2025

Med en kommende eldrebølge og økt press på helsetjenestene, står også laboratorievirksomheten overfor betydelige utfordringer. For å møte disse på en bærekraftig og fremtidsrettet måte, er det avgjørende at vi kontinuerlig utvikler og forbedrer oss.

Publisert 16.05.2025
En gruppe mennesker som sitter ved bord
Høy deltakelse: Det var høy deltakelse fra norske sykehus på kongressen. Også klinikkstaben ved Fag og kvalitet deltok. Fra venstre: Einar Bredo Herrfurth-Erichsen, Christin Thrane Pedersen, Hanne Akselsen og Kristin Røst Wien. Foto: Privat.

Den nordiske bioingeniørkongressen (NML) er en utmerket arena for dette. NML er en kongress som finner sted annet hvert år, og i år var turen kommet til Island og Reykjavik. Det var totalt 291 deltakere, hvorav imponerende 170 av deltakerne var fra Norge. Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) stilte med medarbeidere fra flere avdelinger som bidro både med spennende foredrag og postere på kongressen. Det var i år 39 postere, og alle de tre postervinnerne var norske. Et godt tegn på at vi er fremoverlent og jobber med de kommende utfordringene.

Et par kvinner som holder papirer

Foto: Privat

Prisvinnere: (Fra venstre) Solveig Beate Engebretsen og Johanne Marie Nesdal fikk 2. plass for sin poster om koagulasjonsanalyser i kapillærprøver.

Et par kvinner som holder et skilt

Foto: Privat

Prisdryss til MBK: (Fra venstre) Også Anna Røsholm Nilsson og Victoria Kristin Wulf Hansen fikk pris for hjemmebasert kapillærprøvetaking til HbA1c og kom på 3.plass.

Kongressen gikk over 3 dager med 3 parallelle sesjoner. Det var som vanlig et tungt faglig fokus med seksjoner fra både Hematologi, Klinisk Kjemi, Immunologi, Mikrobiologi, Genetikk og Blodbank. I tillegg var det også fokus på områder som ikke var direkte knyttet til det faglige; trivsel på jobb, utvikling av bioingeniør-rollen, bioingeniørutdanning, veterinær-analyser og selvfølgelig AI.

Det mest interessante for oss i KLM-stab var innleggene om det nye sykehuset som nå bygges i Reykjavik, Nýr Landsspítali. Bygget skal stå ferdig i 2028/2029. Det nye laboratoriebygget blir 18200 m² BTA og skal huse 500 medarbeidere. De var kommet godt i gang med planleggingen og la frem dette med 4 gode og utfyllende innlegg.

Tekst

Foto: Privat

Erfaringsutveksling: Det var lærerikt for klinikkens deltakere å høre om den nye laboratorievirksomheten som bygges på det nye sykehuset på Island.

Det er mye byggeaktivitet som skjer i Oslo Universitetssykehus (OUS), og i januar 2027 flytter deler av KLMs  laboratorievirksomhet inn i Livsvitenskapsbygget (LVB), deretter følger Nye Aker sykehus og Nye Rikshospitalet i 2031. Det var derfor svært interessant for oss å høre om deres planer for samling av fellesfunksjoner og plassering av avdelinger etasjevis for å skape et faglig fellesskap. Det vil bli felles og sentralstyrt kantine, garderobe, gass, automatisert biobank, prøvemottak og kjernefunksjoner hvor flere får tilgang til moderne høyteknologisk utstyr. At våre islandske kolleger har valgt en lignende retning som OUS, styrker vår tro på at vi har gjort gode og fremtidsrettede valg i planleggingen av vår nye og moderne laboratorievirksomhet.

Kongressen var også en flott mulighet for teambuilding for Avdeling for Fag og kvalitet i KLM-stab som har flere nye medarbeidere.  

En gruppe mennesker som poserer for et bilde

Foto: Privat

Lærerike dager: Deltakere fra klinikkstaben innen Fag og kvalitet deltok også på kongressen. Fra venstre Einar Bredo Herrfurth-Erichsen, Lise Lima Andresen, Hanne Akselsen, Kristin Røst Wien og Christin Thrane Pedersen.