Perinatal patologi er godkjent som europeisk utdanningssenter

Avdeling for patologi ved Oslo universitetssykehus er godkjent av ‘European Society of Pathology (ESP)’ som utdanninngssenter for Perinatal Patologisk diagnostikk i Europa.

Gitta Turowski
Publisert 05.12.2024
Faggruppe perinatal patologi

Foto: Oslo universitetssykehus

På bildet er fra venstre: Gitta Turowski (faggruppeleder), Sigrid Bjørnstad, Tine Johnsrud Hammer, Siri Schøne Ness, Anton Baysa, Sunniva Bjerknesli Segtnan (fraværende Joanna Ewa Sawicka, Linn Buer).

- Perinatalpatologene undersøker placenta av levende og døde barn, graviditetsprodukter, og gjennomfører fosterobduksjoner etter internasjonale retningslinjer. Med diagnostikk og forskning bidrar vi til å senke gjentagelsesrisiko av kompliserte svangerskap, forekomst av intrauterin fosterdød og abort, sier leder for perinatal patologisk diagnostikk Gitta Turowski .

Hun forteller at hver prøve er registrert i en diagnostisk kvalitetsregister (Perinatal) som er eiet av Avdeling for patologi og kan brukes til videre årsaksforskning av forskningsgrupper som har godkjent prosjektsøknad. Prosjektsøknaden må væregodkjent av Regional etisk komite og godkjent av Personvern.

Tett samarbeid innad i Klinikk for laboratoriemedisin og med Landsforeningen for uventet barnedød (LUB) har ført til flere doktorgrader over mange år.

- Ved hjelp av en tidlig blodprøve fra mor eller/og barn kan vi forutse komplikasjoner, i beste tilfelle forhindre at barn dør i mors liv. Vi ser at forsking for å finne disse biomarkører eksploderer.

Hva er ESP-ATC?

 European Society Pathology Advanced Training Center (ESP-ATC) er et opplæringsprogram som skal gi unge kolleger opplæring i høy-spesialiserte fagområder innen patologi. Programmet er initiert etter professor Alfonso Giordano i 2015, som var opptatt av harmonisering ved bruk av internasjonale klassifikasjonssystemer så vel som persontilpasset medisin. Spesielt har man vært opptatt av å inkludere land med lite antall prøver, som trenger mengdetrening for å bli erfarne innen et lite spesialfelt.

- Som godkjent utdanningssenter for perinatal patologi i Europa kan vi stille med god faglig kvalitet og nettverksbygging, sier Turowski.

Hun forteller at legene som blir tatt opp i utdanningsprogrammet vil følge alle trinn for å kunne stille en riktig diagnose med klinisk nytteverdi. Kandidatene er med på prøvemottak, makrobeskjæring, fremføring av parafin innstøpt materiale til snitting og farging av vevet på glass.

- Diskusjon om diagnosen vil foregå i fellesmikroskopet. Vi er interessert i å høre hvordan diagnosen har blitt stilt i hjemlandet, og så diskuterer vi litteratur. Deltakerne deltar på møter og internundervisning.

Vinn-vinn situasjon

Turowski mener utdanningsprogrammet er en vinn-vinn-situasjon, hvor Avdeling for patologi og kandidatene får innspill og inspirasjon om hva som fungerer og hva som kan forbedres.

- Perinatal patologisk diagnostikk er en subspesialitet av patologifaget, som krever mye erfaring. Samtidig er antall perinatalpatologer internasjonal mye mindre enn antall patologer som holder på med kreftdiagnostikk. Mange kolleger har ikke diskusjonspartner på samme avdelingen. Nettverksbygging spiller derfor en svært viktig rolle for å diskutere funn.

Selv om utdanningsprogrammet har fokus på å bistå med kompetanseutveksling i Europa påpeker hun at de selvsagt også tar imot norske kolleger.

-Alle som ønsker å søke seg til oss på eget initiativ er velkomne og det er viktig å påpeke at interesserte leger og overleger innen patologifaget kan også søke finansering av ESP til et utdanningsopphold på Ullevål sykehus innen perintalpatologi, sier hun og smiler.