LIS-utdanning ved avdeling for anestesi og intensivmedisin

Spesialistutdanning ved OUS skal sikre oppnåelse av læringsaktiviteter og læringsmål, slik spesifisert av det regionale utdanningsutvalget i anestesiologi og Helse- og omsorgsdepartementet.

Dette innebærer trening og læring av både tekniske, medisinsk faglige og personlige ferdigheter som i sin helhet skal føre til «egnethet» som spesialist i anestesiologi. Samtidig er LIS en integrert del av vår daglige drift med definert ansvar og oppgaver på dag- og vakttid.

Avdelingen har per april 2024 hovedsakelig LIS i 18 måneder gjennomstrømningsstillinger for å sikre jevn utdanningsprogresjon av spesialister i HSØ. Vi har enkelte faste LIS stillinger som bla benyttes i forbindelse med Ph.d.-utdanning.

Med pågående forandringer i funksjonsfordeling innad i OUS og ny utdanningsplan for spesialistutdanning innen anestesiologi, oppfattes utdanningskapasiteten til anestesi- og intensivavdelingen ved OUS som tilstrekkelig. Enkelte fagområder, f.eks. barneanestesi og intensivmedisin har iboende begrensninger.  For å utnytte kompetansebygging i gjennomstrømningsstilling på vår avdeling best mulig, oppfordres derfor alle LIS til også å benytte seg av rotasjons- og utvekslingsordninger i eget foretak innen disse fagfeltene.

*bestemt av Regionalt rotasjonsråd for anestesiologi i 2018

  • Det generelle kompetansenivået som kreves for utbytte av spesialiseringsperioden i OUS tilsier at kandidaten har gjennomført ca. 3 – 3,5 år av utdanningen i anestesiologi i eget foretak før oppstart i gjennomstrømningsstilling i OUS.
  • Det forventes at de fleste læringsmål som kan oppnås utenfor OUS er tilnærmet sluttført. Dette innebærer at enkelte sykehus/ foretak må videreføre og/eller utvikle lokale rotasjons-/utvekslingsordninger.
  • LIS bør ha gjennomført internrotasjon mot fagmiljø som omfatter læringsmål og –aktiviteter innenfor indremedisin og pediatri (f.eks. hospitering på nyfødtintensiv for ANE 23) ved eget HF eller virksomheter foretakene har utarbeidet samarbeidsavtaler med.
  • Obligatorisk prosjektoppgave i kunnskap og forbedring forventes påbegynt ved eget HF før oppstart i gjennomstrømningsstilling ved OUS.

 

OUS har 40 gjennomstrømningsstillinger – 20 på Ullevål og 20 på Rikshospitalet.

Lokal LIS koordinator i hvert helseforetak har ansvar for å melde kandidater til regional LIS koordinator. Det er to kriterier som ligger til grunn for å komme på listen for gjennomstrømning:

  1. Fast ansettelse ved eget HF
  2. Oppnådd nødvendig kompetanse

LIS koordinator sender skjema for kartlegging av LIS sin arbeidserfaring og bakgrunn supplert med en telefonsamtale. Resultatet er en liste over aktuelle kandidater som rangeres hovedsakelig etter oppnådd ansiennitet innen spesialiteten anestesiologi. 

LIS leder ved Ullevål og Rikshospitalet ansetter deretter utfra:

  • Ansiennitet innen anestesiologi (netto med fratrekk av permisjoner)
  • Annen relevant arbeidserfaring.

Det tas også hensyn til ønsker fra LIS i forhold til ønsket oppstartstidspunkt og hvilket hovedarbeidssted hver enkelt LIS ønsker seg.

Det etterstrebes å ansette LIS med god forutsigbarhet og 4-6 måneders varsel.

* utarbeidet av det regionale spesialistvise rådet i anestesiologi HSØ (Rådet) i mai 2022. Rådet har anbefalt denne rekkefølge av aktiviteter og læringsmål for å ha god progresjon i utdanningen.  

Tidsperiode i ut-danningen

Helsefore-tak

Sykehus

Avdeling/

Læringssted

Læringsmål (LM)

0-3,5 år

 

 

AHUS, Diakonhjemmet, SIHF, SIV, SSHF, STHF,SØHF, VVHF, (OUS)

 

Anestesi

Alle LM bortsett fra de som er spesifisert under

3,5-5 år

 

 

 

 

OUS

OUS

18 mnd. gjennom-strømstilling ved avdeling for anestesi og intensivmedisin, OUS

(kan forlenges om nødvendig for oppnå kompetansemål)

Hovedansvar OUS: 30, 76, 77, 137, 79, 80, 82, 94, 95, 106, 107

 

Delt hovedansvar signering OUS-HF: 38, 83, 84, 85

 

Delt hovedansvar signering eget HF etter gjennomført evalueringskollegium mellom ledere ved OUS og eget HF: 22, 23, 35, 52, 53, 72, 75, 81, 100, 105, 111, 112, 124, 133, 134, 135

Hovedarbeidssted Rikshospitalet eller Ullevål

For gjennomføring av 18 måneder gjennomstrømningstjeneste for anestesi og intensivmedisin ved OUS velger man hovedarbeidssted Ullevål (US) eller Rikshospitalet (RH). Fremtidige endringer i funksjonsfordeling mellom de to lokalisasjonene gjør at systemet er svært dynamisk og innflytelsen disse prosessene har på LIS utdanning monitoreres nøye. Avdeling for anestesi og intensivmedisin (ANEINT) nedsatte derfor en arbeidsgruppe i 2023 for å sikre likeverdig utdanningskvalitet på begge læringsarena (US og RH) og for alle LIS i anestesiologi i OUS.

Med dagens funksjonsfordeling og to forskjellige sykehus er det ikke mulig å lage to helt identiske utdanningsløp på begge læringsarenaene. Begge steder har distinkte faglige profiler, se oversikt litt lenger ned. Tydeliggjøring av disse profilene i den kliniske utdanningsstrukturen ser vi som fordelaktig. For å oppnå likeverdig faglig utbytte er det laget en ny rotasjonsstruktur som tilbyr formalisert fordypning i fagområder man ikke får ved sitt hovedarbeidssted med en dobbel rotasjon på den andre lokalisasjon (Figur 1).

Samtidig har avdelingen formalisert og harmonert utdanningsstruktur slik at det tilbys lik arbeidsplan, fleksibilitet og tilrettelegging for alle i tillegg til mer eksponering og tid til å modne innenfor barneanestesi og generell intensivmedisin, uavhengig av om man har hovedarbeidssted på RH eller US.

Det gjennomføres minst 6 rotasjoner a 10 uker ila gjennomstrømningsperioden: 4 interne rotasjoner (Nevro, Intensiv, Barn, Thorax/Lunge) og 2 sammenhengende rotasjoner på den andre lokalisasjon. Dvs.: LIS fra Rikshospitalet roterer 20 uker til Ullevål for Traume, Barn, Lunge og Kar. LIS fra Ullevål roterer 20 uker til Rikshospitalet for Hjerteanestesi og -intensivmedisin, Barneanestesi og -intensivmedisin og ØNH. Dersom man ikke rekker alle LM /Læringsaktiviteter på en rotasjon vil det legges til rette for oppnåelse av disse ila de 18 månedene gjennomstrømning. Begge hovedarbeidssteder tilbyr mulighet for å hospitere ved 9 bilen og sideutdanning nyfødtintensiv, medisinsk intensiv og smertepoliklinikken.

Vi anbefaler derfor at valg av hovedarbeidssted gjøres på bakgrunn av individuelle faglige interesser og ønsker om fordypning og modning innenfor en av de to profilene.

Figur som viser rekkefølgen på spesialiteter LIS-leger skal gjennom i løpet at utdanningsløpet sitt i avdelingen, på henholdsvis Ullevål og RIkshospitalet.

Figur: Oslo universitetssykehus

Rekkefølgen på rotasjoner på henholdsvis Rikshospitaler og Ullevål. 

 

 Det faglige utdanningsfokuset ligger på uselektert akuttmedisin, avansert traumebehandling (fra mottak via operasjon og intensiv til rehabilitering) og perioperativ ledelse og management.

På Ullevål inngår du i et kollegium bestående av ca. 97 anestesileger; per i dag 72 overleger og 25 LIS.

Ullevåls kompetanseområde:

  • Regionalt traumesenter for HSØ; ca 1800 traumealarmer/år, hvorav 1/3 er hardt skadde pasienter og 10 % er penetrerende skader
  • Medisinsk mottak/intensivbehandling: Hjertestans/PCI behandling, sepsis, intoksikasjoner, andre alvorlige uavklarte medisinske tilstander, trombektomi
  • CBRNE senter
  • Trykktankbehandling
  • Lokalsykehus for deler av HSØ med 24 300 innleggelser årlig innen gastrokirurgi, thoraxkirurgi (kun lunge), nevrokirurgi, ortopedi, karkirurgi, alle indremedisinske spesialiteter, barn, nevrologi og gyn/obstetrikk. Særområder ved Ullevål kontra lokalsykehus:
    • Gastrokirurgi: Øsofagus/ventrikkelkirurgi inkludert overførte gastrokirurgiske pasienter fra andre HF som krever ytterligere kompetanse. Kompliserte traumepasienter
    • Ortopedi: Nasjonal behandling for avanserte bekkenskader, nasjonalt ansvar for ortopedisk kirurgi ved hemofili. Regionalt ansvar for hoftekirurgi hos pasienter med alvorlig sykdom, traumekirurgi og fot og albue kirurgi
    • Nevrokirurgi: Spinale/hodetraumer barn og voksne, elektiv kirurgi hode/nakke
    • Barn: Alle traumebarn, spesialisert øyebehandling for barn
    • Intensiv: Traumepasienter inkludert hode/spinalskader
    • Obstetrikk: Blødningstruede pasienter (in/percreta)
  • Mulighet for hospitere ved 9 bilen.
  • Det faglige utdanningsfokuset ligger på uselektert akuttmedisin, avansert traumebehandling (fra mottak via operasjon og intensiv til rehabilitering) og perioperativ ledelse og management.

Vakt

Det er alltid 2 LIS på vakt, disse bærer 860 og 865 callingen på vakttid. Mot slutten av LIS-løpet går de fleste over til 861 sjiktet.  Det er totalt 5 tilstedevakter på sykehuset i tillegg til et hjemmevaktsystem for barneanestesi, thoraxanestesi og intensivmedisin.

TILSTEDEVAKT

ANSVARSOMRÅDE OG ALARMER

 

Primærvakt 865

•  Kvinneklinikken (KK): føde, gynekologisk og obstetrisk anestesi

•  Barneanestesi (til de største barna)

•  Alarmer: hastesectio, postpartumblødning

Primærvakt 860

• Sentraloperasjon, PO, traumemottak og andre akutte hendelser

• Alarmer: lite og stort traumeteam, kirurgisk dårlig pas., AAA, sykt barn

Sekundærvakt 861

• Konsulent på medisinsk intensiv (MI) og hjertemedisinsk intensiv (HIO), ortopedisk operasjon og orto-PO

• Alarmer: Hjertestans, medisinske team

 

Tertiærvakt 867

• Nevrokirurgisk operasjon og intensiv

• Alarmer: Nevrokir., trombektomi

 

Teamleder  862

• Generell intensiv og bakvakt

• Alarmer: traume, hastesectio, sykt barn, aksidentell hypotermi- ecmo

 

 Det faglige utdanningsfokuset ligger på intensivmedisin og spesielle sykdomstilstander særlig innen transplantasjonsvirksomhet, ØNH og thorax- og barneanestesi.

Her vil du bli en del av et kollegium på rundt 100 anestesileger. Avdelingen har per i dag ca 75 overleger og 25 LIS. Overlegene er delt i 6 forskjellige team og LIS er tilknyttet de forskjellige teamene mens de roterer: A-teamet: Thoraxanestesi og –intensivmedisin, B-teamet: HPB-kirurgi (lever, pankreas og galle), urologi og transplantasjonskirurgi, C-teamet: Ortopedi, nevrokirurgi, ØNH, plastikk, obstetrikk, Barneteamet: Nyfødtkirugi, gastro/uro/thorax-kirurgi og barneintensivmedisin, Intensivteamet: Generell intensivmedisin.

Rikshospitalets kompetanseområde:

  • Nasjonal funksjon innen transplantasjonskirurgi (nyre, hjerte, lunge, lever, pankreas)
  • Barn:
    • Nasjonal funksjon hjertekirurgi/intervensjon
    • Barneintensivfunksjon for HSØ (unntatt traumer) (respirator, ECMO og dialysebehandling)
    • Nevrokirurgi barn (ikke traumatisk)
    • Nyfødtkirurgi
    • Kirurgi/behandling spesielle tilstander inkludert syndromer
  • All hjertekirurgi for voksne i HSØ, karkirurgi
  • ECMO behandling til barn og voksne
  • Avansert ØNH kirurgi inkludert cancerkirurgi og luftveiskompetanse
  • Nevrokirurgi: Spontan SAH, elektiv nevrokirurgi voksne/barn
  • Trombektomi, hjertestans/PCI
  • Gastrokirurgi: Pankreas-, galle- og leverkirurgi
  • Nasjonal funksjon for hjertesyke gravide
  • Plastikkirurgi inkludert nekrotiserende fasciit ansikt/hals og medfødte misdannelser
  • Ortopedi: Skoliosekirurgi i alle aldre, nasjonal funksjon reimplantasjon hånd
  • Blokader til barn og andre spesielle blokader
  • Det faglige utdanningsfokuset ligger på intensivmedisin og spesielle sykdomstilstander særlig innen transplantasjonsvirksomhet, ØNH og thorax- og barneanestesi.

Vakt

LIS begynner som primærvakt 710 og vil etter 6-10 måneder gå over til 711 vaktsjiktet. Rikshospitalet har til enhver tid 4 anestesileger i aktiv vakt. Hvert overlegeteam har et hjemmevaktsystem.

TILSTEDEVAKT

ANSVARSOMRÅDE OG ALARMER

 

 

 

 

Primærvakt 710

• Operasjon, PO, føden og sengepostene

 

Sekundærvakt 711

• Alarmer: Hastesectio, postpartumblødning, ØNH mottak/opr

 

• Generell intensiv 1 og 2

 

Tertiærvakt 709

• Alarmer: Hjertestans, trombektomi og trombolyse, nevrokir, ECMO

 

• Thorax og barn (intensiv, operasjon og tilhørende poster)

 

Vaktleder 708

• Alarmer: Hjertestans, postpartum-blødning, AAA, ECMO, TKAI

 

• Generell intensiv 1 og 2, og bakvakt

 

 

 

• Alarmer: Hastesectio, TKAI

 

 

 

Felles for Ullevål og Rikshospitalet 

Selv om objektive læringsaktiviteter og -mål for spesialistkompetanse oppnås ønsker anestesi og intensivavdelingens utdanningsutvalg og ledelse å rette fokus på modning i tiden man er i gjennomstrømningsstilling ved OUS. Avdeling for anestesi og intensivmedisin (ANEINT) ved OUS har mangeårig erfaring med utdanning av LIS på slutten av spesialisering. Gjennom erfaringer med den nye kompetansebaserte spesialistutdanningen har vi også et kontinuerlig fokus på helhetlig modning innenfor kliniske og ikke kliniske ferdigheter. Ved gjennomføring av 18 måneder gjennomstrømningsstilling ved OUS rettes derfor fokus på å oppnå volum utover det minimumstallet for læringsaktiviteter som kreves samt ikke-kliniske ferdigheter som helhetlig ansvar- og oppgavebehandling, situasjonsforståelse og ledelse.

Arbeidsplan

LIS går 10-delt tjenesteplan der den tiende uken er avspaseringsuke, såkalt 0-uke. LIS i 861-sjiktet på Ullevål går en 14-delt plan.

Undervisning

LIS-kollokvier: Begge læringsarena gjennomfører fast LIS-kollokvie 1 x/uke. LIS roterer på å lage undervisning sammen med en overlege.

Seminar: Det er to halvdagsseminarer i høsthalvåret, felles for alle LIS ved anestesi og intensivavdelingen i OUS. Temaene dekker stort sett LM innenfor FKM. Hver vår avholdes et todagers seminar for alle anestesilegene i OUS hvorav en hel dag er dedikert LIS. Programmet settes sammen av utdanningsutvalget. 

Diverse: Begge lokalisasjonene har fast morgenundervisning samt internundervisning og felles møter som læringsarena.

Veiledning og Supervisjon

Individuell veiledning: Alle LIS får tildelt en veileder ved oppstart. Introduksjonssamtale med kartlegging av tidligere utdanning og plan for videre progresjon forventes gjennomført ila de første 3-4 ukene etter oppstart. Det skal da fylles ut en individuell utdanningsplan som lastes opp i Kompetanseportalen. Fortløpende individuell veiledning tilpasses etter behov, men anbefales hver 3. måned.

Gruppeveiledning: omtrent 6 ganger i året gjennomføres gruppeveiledning som del av de ukentlige kollokviene der en LIS leder diskusjonen med bakgrunn i LM innen FKM.

Supervisjon: i daglig klinisk arbeid vil LIS være under direkte eller indirekte supervisjon av spesialister i anestesi eller andre fagspesialiteter. Det er tilrettelagt for strukturert kompetansevurdering med eget skjema.

Evaluering: Summativ vurdering for oppnåelse av LM gjøres etter endt rotasjon i et evalueringskollegium bestående av representanter fra relevante faggrupper, UAO og LIS-leder.

Fordypning

Det er satt opp faste fordypningsdager i arbeidsplanen (13 dager/turnus). På fordypningsdager er det oppmøte på morgenmøtet og deltakelse i klinikk på det aktuelle rotasjonsstedet frem til kl. 09.30 eller 10.00. Resten av tiden disponeres fritt etter eget ønske. Vi både motiverer og tilrettelegger aktivt for klinisk fordypning. Tapt fordypningstid pga. driftshensyn føres i timebanken iht. felles OUS retningslinje.

Kurs

Alle LIS får innvilget anbefalte kurs i tråd med anbefalte læringsaktiviteter. Det anbefales at hver enkelt LIS har fulgt normal progresjon med tanke på kurs, slik at man får mest mulig tid til klinisk tjeneste under spesialiseringsperioden. Anbefalte kurs for spesialisering vil prioriteres, men etter individuell vurdering vil også andre relevante kurs kunne innvilges.   

Forskning

Vi har stor utdannings- og forskningsaktivitet forankret i 13 professorater, ca. 38 leger med Ph.d., 16 Ph.d.-studenter samt flere leger i delte postdoc-stillinger. Se også nettsiden for avdeling for forskning og utvikling – Akuttklinikken: https://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/akuttklinikken/avdeling-for-forskning-og-utvikling-akuttklinikken#les-mer-om-avdeling-for-forskning-og-utvikling---akuttklinikken

 

Ved spørsmål kan du gjerne kontakte våre LIS-ledere

Hallstein Thorbjørnson

Assisterende seksjonsleder Rikshospitalet

hatorb@ous-hf.no

Sarmad Shafiq

Assisterende seksjonsleder Ullevål

sarsha@ous-hf.no
Sist oppdatert 27.09.2024