Populærvitenskap
Har mors fiskespising betydning for om barnet får leddgikt?
Vilde Øverlien Dåstøl, lege og doktorgradsstudent ved seksjon for revmatologi Oslo universitetssykehus, har blitt intervjuet av forskning.no om sin nyeste studie der de fant en sammenheng mellom høyt inntak av mager- og halvfet fisk under svangerskapet og risiko for barneleddgikt (juvenil idiopatisk artritt, JIA) ved å benytte data fra den norske mor, far, og barn-undersøkelsen (MoBa).

Foto: David B Townsend on Unsplash
Forskere spør seg om miljøgifter i fisk er grunnen til at barneleddgikt er dobbelt så vanlig i Nord-Norge som i Sør-Norge.
Barn av kvinner som spiser mer enn 250 gram mager eller halvfet fisk i uka i svangerskapet, har høyere risiko for å få barneleddgikt, ifølge en ny studie.
Den samme forskergruppen har tidligere funnet ut at de som bor nord i Norge, har omtrent dobbelt så stor risiko for å utvikle barneleddgikt som dem som bor i sør.
Også for andre autoimmune sykdommer ser forskerne en økt risiko i nord, sammenliknet med sør i landet.
Vi vet ennå ikke hva som ligger bak denne sammenhengen, men tidligere, mindre studier har antydet at eksponering for miljøgifter i fosterlivet kan øke risikoen for barneleddgikt, forteller Dåstøl.
For å komme nærmere svaret, skal forskerne nå analysere blodprøver tatt fra mødrene under svangerskapet for tungmetaller, slik som kvikksølv. Vi håper disse analysene vil gi ny innsikt i hvordan miljøeksponeringer og genetikk sammen kan påvirke risikoen for å utvikle barneleddgikt. Tusen takk til Norsk Revmatikerforbund for finansiering av disse analysene!
På sikt håper vi å bidra med viktig kunnskap om forebygging av barneleddgikt og andre inflammatoriske revmatiske sykdommer via forskningsprosjektet vårt MoBaRheuma, ledet av professor Helga Sanner ved seksjon for revmatologi på Rikshospitalet.
Les artikkelen på forskning.no: https://lnkd.in/dVn5Cz-j