Partnerbehandling

Dersom en pasient har hatt sex med person som har fått påvist en seksuelt overførbar infeksjon (soi) kan man ta prøver og vente på svar eller ta prøver og gi behandling samme dag.

Eksempler på om man skal gi behandling eller ei
Indikasjon for partnerbehandling​
​Ikke indikasjon for partnerbehandling
​Man har hatt regelmessig sex med en fast kontakt / partner (som har fått en sikker diagnose på for eksempel klamydia) i de siste ukene - månedene (og de skal fortsette å ha sex)
​Man har hatt sex med en kontakt få ganger (vindusperioden er over og skal ikke fortsette å ha sex med denne). Ta prøver og vent på svar dersom pasienten ikke har symptomer. 
I mange tilfeller vil pasienten være et sted mellom disse situasjonene og
pasientens eget ønske kan vektlegges.

Hvis pasienten f.eks. er smittekontakt for syfilis og det er sannsynlig at han/hun vil fortsette å ha sex i vindusperioden er det viktig å tilby behandling. 
 
Det kan av og til komme spørsmål fra pasienter om å få med behandling til en annen partner. Dette er generelt ikke å anbefale. Partneren blir ikke testet, legen får ikke kartlagt allergier, interaksjoner med andre medisiner og man får ikke vurdert om det er behov for andre soi-prøver. I tillegg vil det ikke bli foretatt en smittesporing.

Dokument- og fagansvarlig:
 
Odd-Arne Heidsær, sykepleier, Olafiaklinikken
 
Åse Haugstvedt, overlege, Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner og Olafiaklinikken.
Sist oppdatert 10.01.2023