Forskningsbiobank for Avdeling for revmatologi, hud- og infeksjonssykdommer
Hovedformålet med etableringen av forskningsbiobank for Avdeling for revmatologi, hud- og infeksjonssykdommer er å bruke innsamlet biologisk materiale til forskning i samsvar med gjeldende lovverk. Materialet skal også kunne benyttes til kvalitetssikring i relevante fagområder. Målet er å forbedre diagnostikk og behandling av sykdommer innen fagfeltene revmatologi, hudsykdommer, infeksjonssykdommer og klinisk immunologi. I tillegg er måle å kartlegge biologiske faktorer som kan være av betydning for utvikling og forløp av sykdommer.

Foto: Louis Reed by Unsplash
Forskningsbiobank RHI (FBB RHI)
Om biobanken
Administrativt og faglig ansvar
Formål
Juridisk hjemmelsgrunnlag
Fasiliteter og ressurser
Årsrapporter
Samtykkeregister og samtykkeskjemaer FBB RHI
Kontakt
For forskere: Søknad om biologisk materiale fra biobanken gjøres ved forespørsel på epost til styringsgruppens leder Børre Fevang.
Samtykkeregister og samtykkeskjemaer FBB RHI
- Samtykkeregister FBB RHI og tilknyttede registre
Avdelingen har et samtykkeregister som omfatter alle samtykker ved avdelingen, også utenom biobanken. Sikker oppbevaring av pasientenes samtykker for FBB RHI og relaterte registre er lovpålagt. Samtidig er det iblant nødvendig å kunne finne den enkeltes samtykke. For å fylle disse kravene inngikk vi 28. juni 2018 en avtale med Medinsight om et internt kvalitetsregister (Reg ID 378, Samtykkeregister RHI). Formell registereier er Kristin Bergersen.
Registre som er knyttet til Forskningsbiobank RHI
- Norsk systemisk bindevevssykdom og vaskulittregister (NOSVAR)
NOSVAR er Norges største register for systemiske bindevevssykdommer og vaskulitter med mer enn 3000 inkluderte pasienter. Registeret sprer kompetanse ved å ha bidratt til over 50 publikasjoner i internasjonale fagtidsskrift og til seks medi...
- Dermareg
Dermareg er et lokalt kvalitets – og forskningsregister ved Oslo universitetssykehus for fortløpende innsamling av data knyttet til seksjon for hudsykdommer.
Forskning knyttet til Forskningsbiobank RHI
- Forskningsaktiviteten ved seksjon for revmatologi
Seksjon for revmatologi har stor forskningsaktivitet på klinisk og translasjonsforskning med fokus på pasientgrupper som har systemiske inflammatoriske tilstander, slik som bl.a. systemisk sklerose, systemisk lupus erytematosus (SLE), Sjøgrens syndrom, myositter og juvenil idiopatisk artritt (barneleddgikt).
- Forskningsaktiviteten ved seksjon for hudsykdommer
Seksjonen tilbyr utredning og behandling av pasienter med hudsykdommer. De vanligste hudsykdommene er: Psoriasis, eksem, allergiske sykdommer, blemmesykdommer, hudkreft og kroniske sår. Vår forskning ser på behandlingseffekt, behandlingssvikt og bivirkninger (som antistoffdannelse, endring av hudsykdommers fenotypiske trekk) ved nye biologiske legemidler.
- Forskningsaktiviteten ved seksjon for klinisk immunologi og infeksjonssykdommer
Seksjonen har ansvar for utredning og behandling av pasienter med forskjellige former for immunsvikt, infeksjoner hos immunsvekkede pasienter og feber av ukjent årsak. Seksjonen har stor selvstendig forskningsaktivitet med spesielt fokus på primær immunsvikt og HIV-infeksjon, og biobanking har vært en helt sentral del av dette arbeidet gjennom mange år. Målet er å øke forståelsen for underliggende sykdomsmekanismer og identifisere nye angrepspunkter for behandlingen. Avanserte biomedisinske metoder anvendes direkte på pasientmateriale med et klart fokus på det som er klinisk relevant.