Siste nytt fra KPM
Her legger vi informasjon til orientering for brukerne.
Bakgrunn
Den 7. mars 2024 ble det publisert informasjon på KPMs nettside vedrørende registrert økt dødelighet blant lakterende mus og avkom etter skilling ved enkelte prosjekt og dyrerom tilknyttet KPM-Rikshospitalet (RH) og KPM-Ullevål (UL). Økt dødelighet ble observert fra mars-april 2023, hovedsakelig 2–3 uker etter fødsel hos hunnmus, samt hos nyskilt avkom. Tilsvarende observasjoner har ikke vært rapportert ved KPM-Radiumhospitalet (Rad), eller hos mus utenfor avl.
KPM har siden mai 2023 gjennomført systematisk registrering av dødsfall tilknyttet lakterende hunner og nyskilt avkom for å identifisere eventuelle trender og risikofaktorer.
I uke 10/11 i 2023 ble standard avlsdiett endret fra Ssniff V1154 til pelletert og strålesterilisert SDS RM3 (P). Denne dietten benyttes i dag ved alle KPM-lokasjoner. Det foreligger ingen dokumentasjon som tyder på at dietten er utilstrekkelig. Samtidig sammenfaller oppstart av økt dødelighet tidsmessig med denne diettskiftningen.
Det er en betydelig forskjell i insidens mellom dyrerom og prosjekter ved KPM-RH og -UL. Avl på noen dyrerom og prosjekter er merkbart påvirket, mens avlen er lite/ikke påvirket på andre dyrerom/prosjekter. Forskjellig påvirkning av dyrerom og prosjekter som bruker samme fôr indikerer ikke at fôret er den primære eller eneste årsak.
Utprøving av ekspandert diett
Tall fra Science Linker i perioden 1. mars 2023 til 1. januar 2024 viste en vesentlig høyere registrert dødelighet blant lakterende mus tilknyttet enkelte prosjekter ved KPM-RH. Prosjektene som var mest påvirket, var hovedsakelig oppstallet på rom 34 og 41.
Som ledd i den videre kartleggingen av årsaksforholdene ble det i uke 26 (juni 2024) igangsatt en utprøving av ekspandert SDS RM3 (E) diett ved disse rommene i samråd med prosjekteiere. Utprøvingen omfattet alle avlsbur og avkom (inntil fire uker etter skilling) tilknyttet aktuelle prosjekter oppstallet på rom 34 og 41 (= alle prosjekter med unntak av prosjekt 29686).
Ekspandert diett er kjent for bedre biotilgjengelighet og fordøyelighet sammenlignet med pelletert diett, men er også vesentlig dyrere og tilgjengeligheten er begrenset. Hensikten med tiltaket var å undersøke om dietten kunne ha en modulerende effekt på den observerte dødeligheten.
Ved oppstart av utprøvingen ble det gjennomført en 14 dagers overgangsperiode, hvor det ble gitt en blanding av ekspandert og pelletert diett for å sikre en gradvis tilvenning i de aktuelle prosjekter. Prøveperioden for ekspandert RM3 diett ble opprinnelig estimert til ca. 6 måneder, men er noe forlenget grunnet tidsintervaller for datainnhenting fra Science Linker.
Foreløpige funn og videre plan
Resultater etter uke 26 viser ingen åpenbar forskjell i dødelighet mellom mus på ekspandert og pelletert diett. Det er et relativt begrenset antall prosjekter som ble testet på ekspandert diett og dødeligheten i disse prosjekter varierer mellom 0 og 8% fra juni til desember. Dødeligheten blant alle øvrige prosjekter på pelletert diett ved KPM-RH og -UL var ca 5% i snitt i samme periode. Samme nivå av dødelighet (ca 5%) ble observert i alle prosjekter i 3 mdr før utprøving av ekspandert diett startet.
Resultatene etter 6 måneders utprøving av ekspandert diett indikerer ikke at denne dietten medfører åpenbar lavere dødelighet blant lakterende mus. På denne bakgrunn planlegges en tilbakeføring fra ekspandert til pelletert diett, med en overgangsperiode på 14 dager der det benyttes en gradvis blanding av de to diettene.
Økt dødelighet blant lakterende mus hadde en temporær sammenheng med endringen av diett i mars 2023. En kausal sammenheng er ikke mulig å avklare, men resultatene etter utprøvingen tilsier ikke at merkostnaden ved skifte til ekspandert SDS RM3 (E) kan forsvares. Dessuten er en endring av diett, uavhengig av eventuell effekt på dødelighet, være en endring som generelt er uønsket i pågående dyreforsøk. Registrering i Science Linker av dødsfall, inkludert lakterende mus, opprettholdes som tidligere.
Hvis du har en eller FOTS id der forsøkene er avsluttet, må du også huske på å avslutte søknaden i FOTS.
Du avslutter søknaden ved å gå inn i hver enkelt søknad og velge "Avslutning" til venstre i den blå menyen på søknadens førsteside.
NB! Før du avslutter en gitt FOTS id, må du dobbeltsjekke at alle aktuelle dyr er årsrapportert. Årsrapporteringen for 2024 er avsluttet, og det er nå åpnet for rapportering av dyr benyttet i 2025.
Mattilsynet har meldt ut til PMSK at det grunnet interne forhold ved Team Forsøksdyr kan forventes lengre saksbehandlingstid enn 40 dager for søknader med behandlingsfrist i april og mai i år.
Smådyr
Det blir ikke levert dyr i uke 16.
Bestillinger til uke 17 må være oss i hende SENEST tirsdag 8/4 kl. 12.00 (uke 15).
MERK: Taconic og Envigo leverer IKKE dyr uke 17, og Janvier leverer IKKE dyr uke 18 eller uke 22.
Store dyr
Vi tar ikke inn stordyr i uke 16 eller mandag 21/4.
Bestillinger til uke 17 må være oss i hende SENEST torsdag 10/4 kl. 14.00 (uke 15).
Med ønske om en riktig fin påske og vår!
KPM OUS
Pga leveringsmangel for Temgesic inj. valgte KPM OUS Bupaq vet. som erstatningspreparat i 2023. Som informert i nyhet via KPM OUS nettside 17.07.23, ble det meldt tilsvarende leveringsproblemer for Bupaq. Restlager av Bupaq vet. er nå benyttet, og fra nå er det kun Vetergesic vet. 0,3 mg/ml som er tilgjengelig. Dette er tilsvarende Temgesic inj. men er tilsatt konserveringsmiddel.
Fra og med februar 2025 innføres en fast, årlig rotasjon av romansvarlig ved KPM Rikshospitalet. Ordningen skal bidra til å sikre dynamikk, oppdatert kunnskap og effektiv forvaltning av romkapasitet.
Forskningsgrupper som ønsker et møte med den nye romansvarlige for å diskutere prosjekter, nødvendig oppfølging eller avklare andre spørsmål, bes kontakte seksjonsleder på e-post: johama@ous-hf.no Møtet gir en mulighet til å etablere god dialog og sikre en smidig overgang. For å ivareta kontinuiteten vil den nåværende romansvarlige gjennomføre en detaljert gjennomgang av romoppsettet med den kommende ansvarlige før overgangen finner sted. Dette skal sikre at all nødvendig informasjon videreformidles, og at eventuelle endringer håndteres på en strukturert måte.
Med ønske om en riktig god jul og et godt nytt år! 🎄✨
Annual report for 2024 must be delivered via FOTS, at the latest on Feb 28th 2025.
Annual reports are also required if the project is still active and no animals were used in 2024.
For projects where the FOTS id expired and/or the experiments were completed in 2024, you must also terminate the project in FOTS ("Terminating the experiment"). Users are recommended to submit the final report before the end of 2024 (submission of final report in 2025 will NOT offset FOTS from requesting an annual report for 2025).
Find the FOTS annual reporting guidance document in eHåndbok - Søknad om dyreforsøk )
For Science Linker users:
To get numbers for the annual report- click on the orange button "Reports" in the rack dialog in Science Linker.
UiO-PCer på KPM Rikshospitalet og Ullevål vil fases ut i overgangsperioden november/desember og gradvis bli erstattet med OUS-PCer.
Det er krav til bruk av avlsdatabasen Science Linker ved KPM Rikshospitalet og Ullevål. Det betyr at alle som er inne i forsøksdyravdelingen må benytte OUS brukerkonto for innlogging til OUS-PC slik at Science Linker kan benyttes inne på KPM.
Følg lenken for detaljer om innlogging og tilganger Science Linker - Oslo universitetssykehus HF (oslo-universitetssykehus.no)
Forskernett vil etter planen stenge ned 15.12.2024.
Brukere som har oppgitt en forskernett-epost i FOTS eller som bruker forskernett-epost i kommunikasjon med KPM OUS, bes om å oppdatere e-postadressen i FOTS og sende ny kontakt-epostadresse til KPM OUS, innen 15.12.
Gjelder hele torsdag 17.oktober.
Det blir stans i ventilasjonen og aktivitet som krever nedventilerte benker kan ikke gjennomføres.
KPM OUS aksepterer kun import av dyr som er seronegative for agens Clostridium piliforme. Charles River (CR) helserapporter angir ikke om en gitt avlsbarriere er seropositiv eller seronegativ for Clostridium piliforme, og KPM OUS må få seronegativ status bekreftet fra CR veterinærer, før hver bestilling, og informasjonen må fremgå av ordrebekreftelsen. Ved bestilling av dyr fra CR, må det derfor påregnes noe lengre leveringstid.
Beskrivelse av WT-dyr i FOTS
Mattilsynet har tidligere meldt ut om avl av genetisk modifiserte dyr at «Dyr av villtype som ikke skal brukes i prosedyrer som er søknadspliktige skal ikke settes inn i dyretabellen i søknadsskjemaet i FOTS. De skal ikke telles med i totalantallet, siden de ikke er definert som forsøksdyr. Vi vil likevel at bruken av slike dyr blir beskrevet i selve søknadsteksten, slik at helheten i prosjektet blir tydelig. «
Ved KPM OUS skal bruken og antall av disse ikke-søknadspliktige wt-dyrene oppgis i aktuelle FOTS-søknader under tema «Beregning av antall dyr» og i søknadsfeltet «Gi en begrunnelse for antall forsøksdyr». Det presiseres at bruken og antall av de gitte wt-dyrene kun skal beskrives i tekst i dette søknadsfeltet, de skal ikke oppgis i totalantallet.
KPM-Rikshospitalet og KPM-Ullevål har fått nye e-postadresser. De nye e-postadressene kan brukes fra og med nå.
Fra 1. oktober vil kun de nye e-postadressene være gyldige.
KPM-Rikshospitalet: KPM.Rikshospitalet@ous-hf.no
KPM-Ullevål: KPM.ull@ous-hf.no
Det vil bli en planlagt stans i ventilasjonen på Infeksjonsavdelingen mandag 23. september fra kl. 08:00 til 11:00, samt fredag 27. september fra kl. 08:00 til 11:00. Dette skyldes nødvendige oppgraderinger av elektriske tavler. Under disse periodene vil det ikke være tillatt å arbeide med inhalasjonsanestesi eller stoffer som krever aktivt avtrekk. Det frarådes også å oppholde seg i avdelingen mens ventilasjonen er ute av drift.
Vennligst planlegg aktiviteter deretter, og kontakt KPM ved ytterligere spørsmål.
Pga av oppfølgende arbeider med ventilasjonssystemet, vil ventilasjonen ved KPM-Ullevål være stengt:
- Onsdag 11. september
- Tirsdag 17. september
- Tirsdag 24. september
Aktivitet som krever nedventilerte benker kan ikke gjennomføres de angitte datoene.
Gjelder onsdag 4. september fra kl 9.00 og ut dagen.
Det blir stans i ventilasjonen og aktivitet som krever nedventilerte benker kan ikke gjennomføres.
Gjelder hele torsdag 29.august og fredag 30.august.
Det blir stans i ventilasjonen og aktivitet som krever nedventilerte benker kan ikke gjennomføres.
Gjelder hele torsdag 29.august.
Det blir stans i ventilasjonen og aktivitet som krever nedventilerte benker kan ikke gjennomføres denne dagen.
Fra ettermiddag 29. mai, alternativt torsdag 30. mai, vil det igangsettes boring ved A-bygget.
Arbeidets omfang:
- Boring ca.114 meter. Diameter i fjell er 800m.
- Tentativt ca. 6 uker med boring. Det er avsatt ca. 10 uker i planen.
- Det er forventet 20- 25 meter med strukturstøy.

Det er varslet delvis strømstans ved KPM-Ullevål 29. mai kl 8.00-10.30. Dette skyldes oppgraderinger av el-anlegget i bygget. Gjelder hovedsakelig strøm i stikkontakter, potensielt også lyset i avdelingen samt ventilasjon.
Søknadsfristen er 1/6-24.
For mer informasjon, inkludert påmeldingslenke og tidsplan:
Kurset er nettbasert, og krever ikke fysisk oppmøte ved UiB.
Vær obs på at de som skal jobbe praktisk med dyr må kombinere det nasjonale teorikurset CAREIN med det lokale praksiskurset MF9495P. Det åpnes for påmelding 1/6.24.
Dyrebestilling sommer 2024
Smådyr/gnagere
Vi får siste levering av dyr i uke 27.
Vi kan ikke ta imot dyr uke 28, 29, 30.
Bestilling til uke 31 må være oss i hende SENEST tirsdag 2/7 kl 12.00.
Stordyr
Vi tar ikke inn stordyr i ukene 27, 28, 29 og 30.
Bestilling til uke 31 må være oss i hende SENEST torsdag 25/7 kl 14.00.
Ønsker du tilgang til historikk, ta kontakt med Gro Flatekval grofu@ous-hf.no