We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

PATHWAY

Barndomstraumer, helseplager og helsehjelp gjennom utviklingsløpet

Unge i mange vestlige land rapporterer om mer smerter, psykiske vansker og høyere forbruk av medisiner mot smerter, angst og søvnvansker enn tidligere. Hvordan ser dette ut i Norge? Er barn og unge utsatt for barndomstraumer særlig utsatt, og i hvilken grad får de den helsehjelpen de trenger gjennom utviklingsløpet?

Om studien

Studien benytter et unikt prospektivt design for å kunne følge barn og unge gjennom barndomsårene, ungdomsårene og inn i ung voksen alder (alder 0-34 år, fra 2004-2021), muliggjort ved kobling av data fra ungdom som deltar i Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT) mot individuelle høykvalitetsdata fra nasjonale helseregistre.

Studien gir kunnskap om betydningen av barndomstraumer for utvikling av ulike helseplager, bruk av medisiner og tilgang til helsetjenester gjennom utviklingsløpet med målsetting om å identifisere sentrale hindre og suksessfaktorer for sunne utviklingsløp for barn og unge utsatt for barndomstraumer.

Følgende delprosjekter inngår i PATHWAY: 

Les mer om studien her og på ClinicalTrials.gov.

Vitenskapelig tittel

CHILDREN'S PATHWAYS AFTER TRAUMA FOR HEALTH AND WELL-BEING THROUGH ADOLESCENCE AND YOUNG ADULTHOOD

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er aktiv. Det er ingen bestemte datoer for rekruttering.

Hva innebærer studien?

Vi studerer betydningen av barn og unges erfaringer med vold, seksuelle overgrep, mobbing og andre potensielt traumatiske hendelser for utvikling av somatiske helseplager, bruk av smertestillende og andre vanedannende medisiner, samt risiko for avhengighet og andre psykiske lidelser gjennom ungdomstid og ung voksen alder.

Kunnskap fra studien er avgjørende for utvikling av nyttige tiltak for unge med særlig høy risiko for skadelige utviklingsløp. Unge voksne med kroniske smerter, alkoholproblemer, annen rusavhengighet og psykiatriske lidelser forteller ofte om barndomstraumer. Til tross for at det finnes god behandling for traumatiske barndomshendelser, har helsetjenestene ofte utfordringer med å følge opp denne høyrisikogruppen med stort behov for helsehjelp.

Mangel på kunnskap om hvordan barndomstraumer påvirker barn og unges helse, hjelpebehov, bruk av smertestillende og andre vanedannende medisiner, samt deres tilgang til helsehjelp gjennom utviklingsløpet, vanskeliggjør forbedring av nåværende praksis.

Kontaktinformasjon

Synne Øien Stensland

Prosjektleder

synne.stensland@nkvts.no 905 58 009

Samarbeidspartnere

Forskere, statistiker og annen forskningsstøtte ved NKVTS og OUS samarbeider tett med forskere og personell ved Folkehelseinstituttet og HUNT forskningssenter for å sikre høy kvalitet av data og analyser, transparens i presentasjon av resultater og valide konklusjoner. Studiens praksisnære, tverrfaglige team vil utarbeide anbefalinger for å fremme tilgang til behandlingsløp som bidrar til god helse gjennom utviklingsløpet etter barndomstraumer.

Forsknings- og dataansvarlige institusjoner

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) og Oslo universitetssykehus (OUS).