Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon

Cellegift redder liv

Jeg jobber som kreftlege ved Oslo universitetssykehus med lymfekreft som fagområde. En morgen på vakt får jeg en telefon fra en kollega ved et mindre sykehus i Sørøst-Norge. De har fått inn en ung pasient med magesmerter, kvalme, feber og sykdomsfølelse.

Julian Hamfjord, overlege, Avdeling for kreftbehandling, Kreftklinikken, Oslo universitetssykehus (OUS) og førsteamanuensis II ved Lovisenberg diakonale høgskole (LDH).
Publisert 10.06.2025
En lege som undersøker en pasient

Foto: Shutterstock

Cellegift er fortsatt en svært viktig del av behandlingen for mange kreftsykdommer.

Han er innlagt med mistanke om blindtarmbetennelse, men en CT-undersøkelse viser en stor svulst i tarmen og flere områder i kroppen med forstørrede lymfeknuter.

Det viser seg at han også har en akutt nyresvikt og blodverdier som taler for massiv omsetning av celler i kroppen. Det er nok ikke uten grunn jeg blir tilringt denne morgenen.

Aggressiv form for lymfekreft

Kollegaen jeg snakker med har en dårlig magefølelse for pasientens tilstand, og vi får sammen mistanke om at det kan dreie seg om Burkitt lymfom.

Det er en svært aggressiv form for lymfekreft som kan doble seg i størrelse på under ett døgn.

Tid er avgjørende, og tilstanden kan raskt bli livstruende. Vi avtaler at pasienten umiddelbart overflyttes til Oslo universitetssykehus, Radiumhospitalet.

Her kan vi, gjennom et tett og godt samarbeid mellom ulike spesialister, stille rett diagnose og ved behov starte kreftrettet behandling innen få timer.

En mann som smiler til kameraet

Foto: Øystein Horgmo, UiO

Julian Hamfjord er overlege ved Avdeling for kreftbehandling ved OUS.

Effekten av cellegift

Cellegift som kreftbehandling har sin opprinnelse rundt midten av 1900-tallet.

På 1940-tallet oppdaget forskere at sennepsgass kunne redusere størrelsen på lymfekreft, noe som førte til de første kliniske forsøkene med cellegift.

Man så imidlertid raskt at effektene var kortvarige når medikamentene ble brukt alene.

Først på 1960-tallet ble kombinasjonsregimene mer utbredt, parallelt med oppdagelsen av flere cellegiftstoffer, og man fant ut at kombinasjonen i enkelte tilfeller kunne fjerne all kreftsykdom.

Burkitt lymfom var en av sykdommene som gikk fra å være en dødelig sykdom til en som nå kunne kureres.

Cellegift er godt dokumentert

I en nylig episode av podcasten «Wolfgang Wee Uncut» har treningsfysiolog Anders Haakenstad sådd tvil om cellegiftbehandling, ved å påstå at det ikke finnes kontrollerte studier som viser at cellegift forlenger kreftpasienters liv.

Men sannheten er at nytten av cellegift er godt dokumentert gjennom omfattende forskning og kliniske studier, hvor effekten typisk vurderes ut fra om overlevelse og livskvalitet forbedres.

Denne standarden gjelder for alle kreftsykdommer vi behandler med cellegift, inkludert lymfekreft.

Resultater fra slike studier er offentlig tilgjengelig informasjon, og mange er såkalte loddtrekningsstudier som direkte sammenlikner utprøvende og etablert behandling.

Ofte må man vurdere mange studier samlet for å få et fullstendig bilde av effekt og bivirkninger.

Faktisk.no og Kreftforeningen har laget populærvitenskapelige oppsummeringer som systematisk motbeviser de feilaktige påstandene som har kommet fra Haakenstad.

Mange nye målrettede kreftmedisiner

Cellegift er fortsatt en svært viktig del av behandlingen for mange kreftsykdommer, enten alene eller som tillegg til annen behandling.

I noen tilfeller brukes cellegift for å gjøre pasienten helt frisk, mens det i andre situasjoner kan benyttes for å forlenge livet og lindre symptomer.

Siden 1990-tallet har vi fått mange nye målrettede og immunologiske kreftmedisiner, men disse kombineres ofte med cellegift for å oppnå best effekt.

Samtidig pågår det mye forskning for å skreddersy behandling til hver enkelt pasient; blant annet ser man på muligheten for å redusere omfanget av behandling uten å redusere effekten.

Retningslinjer, på både nasjonalt og internasjonalt nivå, oppdateres kontinuerlig med den nyeste forskningen for å sikre et helhetlig og likeverdig behandlingstilbud som er basert på det beste tilgjengelige kunnskapsgrunnlaget.

Behandling av Burkitt lymfom

Pasienten som kom overflyttet til oss fikk bekreftet diagnosen Burkitt lymfom tidlig på ettermiddagen.

Den beste behandlingen vi har for denne sykdommen er en kombinasjon av ulike typer cellegift og et målrettet antistoff mot kreftcellene.

Forventet behandlingslengde er på rundt fem måneder, og sannsynligheten for at pasienten blir helt frisk er over 80 % forutsatt at vi starter behandling raskt.

Behandlingen er faktisk så effektiv at når vi starter, går mange kreftceller raskt til grunne, noe som kan skape problemer for nyre- og hjertefunksjon.

Heldigvis har vi effektive måter å håndtere disse problemene på i den mest kritiske oppstartsfasen. Uten behandling er sykdommen dødelig i løpet av kort tid.

Hver pasients erfaring er unik

Våre behandlingsanbefalinger skal alltid balansere nytte opp mot ulemper, og en beslutning om kreftbehandling skal være informert og basert på pasientens samtykke.

Før en beslutning tas, gjennomgår vi formålet med behandlingen og hvilke bivirkninger den kan gi både på kort og lengre sikt.

Tilbakemeldinger om hva som er viktig for pasienten, oppståtte bivirkninger underveis og andre utfordringer setter vårt behandlingsteam i stand til å støtte pasienten og pårørende på beste mulige måte gjennom behandlingsløpet.

I møte med pasienten er det viktig for meg å formidle at vi har fulgt mange gjennom denne prosessen, men at hver pasients erfaring er unik.

Jeg har derfor en lengre samtale med pasienten og pårørende om dette når han kommer til oss, slik at de opplever å være godt informert om hva som venter og involvert i planene som legges.

Etter vår samtale er pasienten klar på at han ønsker den anbefalte behandlingen, og vi starter cellegift samme ettermiddag.

Avslutningsvis

Dette er en fiktiv, men virkelighetsnær pasienthistorie som illustrerer cellegiftens livsviktige rolle.

Cellegiftens historie inneholder også en påminnelse om hvordan medisinske fremskritt kan forvandle tidligere dødelige sykdommer til tilstander som kan kureres.

Som kreftlege er målet alltid å gi pasientene den beste sjansen til å leve lengst mulig med best mulig livskvalitet, og cellegift spiller fortsatt en avgjørende rolle i dette .

Referanser: