Nasjonal behandlingstjeneste CRS/HIPEC
Behandlingstjenesten er et tilbud om vurdering av og evt. behandling av pasienter som har kreftsykdom i tykk- eller endetarm med spredning i bukhule og bukhinne.
Ved operasjonen hos oss søker en å fjerne all synlig svulstsykdom (CRS) for deretter å gi varm cellegiftbehandling i buken (HIPEC) før operasjonen avsluttes. Vi behandler også sykdommene pseudomyxoma peritonei og abdominalt mesoteliom.
Behandlingen er komplisert, tidkrevende og krever spesialisert kompetanse/ utstyr.
Tjenesten er organisert som en nasjonal behandlingstjeneste (landsfunksjon) og er i Norge lokalisert til OUS Radiumhospitalet.
Forventet liggetid på sykehus er 9-14 dager.
Henvisning
- Vi ønsker at du vedlegger ferske CT-bilder av thorax/abdomen og bekken, og aktuelle operasjonsbeskrivelser og histologisvar sammen med søknaden.
- Vi ber deg opplyse om Peritoneal Cancer Index, PCI, dersom laparotomi eller –scopi er utført.
- Hvis pasienten har vært til undersøkelse eller behandling utenfor Norden siste seks månedene, må du opplyse om det.
Litt om sykdommen
Cirka 5 prosent av pasienter med tykk- og endetarmskreft har karsinomatose ved diagnosetidspunktet, og ved residiv har 25 prosent karsinomatose. Opptil halvparten av pasientene har ikke samtidige organ metastaser. Årlig vurderes vel 300 pasienter med tykk- og endetarmskreft i behandlingstjenesten og over 100 opereres for dette. Nær 80 prosent av pasientene hadde tykk- og endetarmskreft som utgangspunkt, de resterende pseudomyxom og noen få abdominalt mesoteliom.
Viktig prognostisk faktor
Peritoneal cancer indeks (PCI) brukes til å beskrive utbredelsen av sykdommen i 9 bukregioner og 4 avsnitt av tynntarm. Den er en viktig prognostisk faktor for komplett cytoreduksjon og prognose. Sykdommen lokaliseres enten til steder for drenasje av ascitesvæske (over lever, i det store oment og mot ventrikkelens majorside) eller der tyngdekraften fører tumorcellene (bekkenet eller parakolisk). Tynntarm er lenge spart på grunn av tarmbevegelse, og karsinomatose her forekommer mer sjelden og særlig ved sammenvoksninger i buken eller ved omfattende utbredelse.
Utdrag fra: Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for diagnostikk, behandling og oppfølging av kreft i tykktarm og endetarm. Utgitt: Helsedirektoratet, 09/2019, ISBN-nr. 978-82-8081-605-4.