Forskning

Pasientbehandlingen skal integreres med forskning av høy kvalitet og i samarbeid med internasjonale miljø. Målet er å bidra til omfattende forskning og etablere ytterligere evidens for klinisk bruk av protonbehandling.

En lege og en pasient i et behandlingsrom for proton

Foto: Varian Medical Systems

Protonterapienhetene i Oslo og Bergen vil ha en unik infrastruktur for klinisk og preklinisk forskning og vil, ved full drift, tilby behandling til 850 pasienter hvert 
år.

Det er en målsetning at 75% av pasientene er inkludert i kliniske studier. Dette for å styrke evidensen rundt protonterapi og videreutvikle behandlingstilbudet til nye indikasjoner. De kliniske studiene vil i stor grad gjennomføres som multi-senterstudier, og forutsetter nasjonalt og internasjonalt samarbeid.

Et Nasjonalt proton- og stråleterapiregister er under utvikling, og vil være et sentralt supplement til de kliniske studiene. Utarbeidelsen av de kliniske studiene vil være tverrfaglig med involvering av ulike fagpersoner fra klinikk, basalforskning, universitet og høyskoler.

Preklinisk forskning vil omfatte translasjonsforskning med eksperimentell kombinasjonsbehandling, matematisk modellering av protontransport og biologisk respons, kunstig intelligens og nye leveringsprinsipper slik som protonFLASH. 

NVP har utarbeidet en rapport som beskriver mange av forskningsmulighetene innenfor protonterapi.

Med protonterapienhetene i Oslo og Bergen vil norske forskere kunne gjøre klinisk og tverrfaglig forskning av høy kvalitet som vil føre til bedre, evidensbasert behandling. Imidlertid er det meget viktig at oppbyggingen av dette nye behandlingstilbudet støttes opp med ressurser til kliniske studier og preklinisk forskning. 

Sist oppdatert 13.12.2024