
Olafiaklinikken
Olafiaklinikken tilbyr rådgivning, testing, undersøkelse og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner.
Vi har et drop-in tilbud der du kan teste deg, og du kan bli undersøkt av lege hvis det blir vurdert at du har relevante symptomer.
Hvis du bare ønsker å ta en test kan du få utlevert prøveustyr (se test kit). Du kan også bestille time til sjekk via sentralbordet på 23075840.
Drop-in:
De fleste velger å komme til oss i drop in. Plager som ikke er akutt blir som oftest satt opp på timer en annen dag (for eksempel kjønnsvorter).
Åpningstider Drop-in:
Mandag | Tirsdag | Onsdag | Torsdag | Fredag |
11:00 - 17:00* | 07:45 - 10:30* | 07:45 - 10:30* | 07:45 - 10:30* | 07:45 - 10:30* |
* Inntaket kan bli stengt tidligere ved for stor pågang.
Test kit:
Pasienter som kun ønsker å ta en prøve (for klamydia og eller gonoré) kan gjøre dette ved å komme til klinikken og trekke kølapp for "Test kit".
Hvis man er smittekontakt for en infeksjon kan det være lurt å trekke kølapp for drop-in.
Åpningstider Test kit:
Mandag | Tirsdag | Onsdag | Torsdag | Fredag |
10:45 - 14:00** | 07:45 - 10:30** | 07:45 - 10:30** | 07:45 - 10:30** | 07:45 - 10:30** |
** Ved sykdom vil ikke test kit-tilbudet være tilgjengelig, trekk da kølapp for drop-in.
Det er mulig å bestille time for sjekk.
Det er dessverre ingen digitale løsninger for timebestilling, så du må ringe sentralbordet på 23075840 som har disse åpningstidene:
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag: 08.30 –11.00 og 12.00–14.00.
Sentralbordet er stengt onsdag, lørdag og søndag.
Obs! Hvis du har plager er det best vi vet dette på forhånd. Si det gjerne når du bestiller time.
Hvis du ikke har fått vurdering / behandling av kondylomer på Olafiaklinikken tidligere kan fastlegen din henvise deg til oss. Når vi har mottatt henvisnignen gir vi deg en time.
Pasienter som har vært på klinikken og fått behandling for kondylomer (vorter) kan innen ett år selv ringe sentralbordet og bestille time til ny behandling.
Til info: I drop-in kan vi ikke garantere at man får behandling samme dag. Ved stor pågang vil sykepleier gi en behandlingstime (hos lege) en annen dag.
Behandling for kondylomer er ikke gratis, og pasienter må betale egenandel tilsvarende spesialisttakst pluss materialkostnader (totalt ca. 460 kroner).
Du kan bli henvist til oss fra fastlegen din ved ulike ikke-akutte underlivsplager i hud og slimhinner. Eksempler på dette kan være kondylomer (kjønnsvorter), utflodsplager, herpes og andre genitale hudsykdommer.
Når henvisningen er vurdert, vil du få en timeavtale per post.
Transpersoner kan i tillegg til å komme i drop-in bestille timeavtale. Dette gjør du ved å ringe sentralbordet på 23 07 58 40. Siden sentralbordet snakker med mange pasienter i løpet av en dag er det lettest for oss om du kan si at du er en transperson, trans, transmann/transkvinne eller ikke-binær, og at du ønsker en timeavtale.
Det er dessverre ingen digitale løsninger for timebestilling, så man må ringe. Sentralbordet har disse åpningstidene:
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag: 08:30–11.00 og 12.00–14.00.
Sentralbordet er stengt onsdag, lørdag og søndag.
Obs! Hvis du har plager er det best vi vet dette på forhånd. Si det gjerne når du bestiller time.
Hvis du ikke har plager, setter vi deg opp til en sykepleier som stiller deg noen spørsmål om hvorfor du vil teste seg. Eksempler på dette kan være spørsmål om når du hatt sex og hva slags sex det var. Spørsmålene kan oppleves som private, men vi spør for å gi deg best mulig hjelp. Hvis du har plager, setter vi deg også opp til en sykepleier, men på tidspunkt hvor vi har bedre legedekning.
Prøvetaking:
Sykepleieren tar blodprøver og eventuelt halsprøver av dem som har behov for det. Hvis du har penis, tar du selv en urinprøve (og eventuelt en pinneprøve fra anus) på toalettet. Hvis du har vagina, tar du selv en pinnenprøve fra vagina (og eventuelt anus) på toalettet.
Det er altså ikke nødvendig å vise noen andre kroppsdeler enn en arm til blodprøver, men vi må vite hva slags kjønnsorgan du skal ta prøvene fra for å kunne bestille riktige prøver og gi deg rett prøveutstyr.
Hvis du blir anbefalt en legeundersøkelse på grunn av relevante, genitale plager, blir du enten undersøkt på en benk eller i en gynekologstol. Selv om du blir anbefalt en undersøkelse, er den alltid frivillig.
MSM og KSK kan i tillegg til å komme i drop-in bestille timeavtale. Dette gjør du ved å ringe sentralbordet på 23 07 58 40. Siden sentralbordet snakker med mange pasienter i løpet av en dag, er det enklest for oss om du kan si at du er en mann som har sex med menn, eller en kvinne som har sex med kvinner, og at du ønsker en timeavtale.
For tiden har vi dessverre ingen digitale løsninger for timebestilling, så du må ringe. Sentralbordet har disse åpningstidene:
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag: 08.15–11.00 og 12.00–14.00.
Sentralbordet er stengt onsdag, lørdag og søndag.
Obs! Hvis du har plager er det best vi vet dette på forhånd. Si det gjerne når du bestiller time.
Ikke møtt til avtalt time:
Gebyret for "ikke-møtt til timen" er på 1544 kroner.
Det kan være kø ved registreringen, og noen ganger skal pasienten fylle ut et selvregistreringsskjema.
Vi forventer derfor at du møter opp 15 minutter før timeavtalen slik at du er klar til timen starter. Kommer du for sent til timen vil du også få "ikke-møtt" gebyret.
Hvis du ikke har hørt noe fra oss innen ti virkedager fra du tok prøver betyr det at testene som ble analysert var negative (OK). De fleste testene er likevel ferdige etter to til fire dager.
Hvis testen du tok viste at du har klamydia og eller gonoré sender vi deg en sms.
- Ved klamydia ringer en lege deg og skriver ut en e-resept. Du får da en sms i forkant med en timeavtale for når legen kommer til å ringe deg
- Ved gonoré får du også en sms med en timeavtale, men du må da møte på Olafiaklinikken for behandling
- Hvis blodprøven du tok viser at du har hiv eller syfilis ringer vi deg (vi sender ingen sms i forkant). Vi ringer også av mange andre grunner, så ikke bli bekymret om du får en telefon fra oss
Hvis du ønsker å motta prøvesvarene dine muntlig hos oss, kan du møte opp på klinikken mellom kl. 11.15–17.00 på mandager og kl. 08.15–10.30 tirsdag-fredag.
Trekk kølapp for Prøvesvar. En sykepleier eller lege henter deg så fort de er ledig og går igjennom prøvene med deg. Dette tilbudet er kun for gjennomgang av tidligere tatte prøver og kan ikke brukes til andre formål (ny sjekk eller behandling) siden vi prioriterer prøvesvar forran de andre i drop-in.
Hvis du ønsker utskrift av deler eller hele journalen kan du ringe sentralbordet eller kontakte oss via Helsenorge. Det gjør du slik:
- Klikk på denne lenken - Om pasientjournal
- Her kan du logge inn med bank-ID
- Velg Helse Sør-Øst
- Fyll ut riktig informasjon videre
- Når du har fylt inn alt trykker du «Send inn» nederst på siden.
Hvis du sender kontakter oss via Helsenorge sender vi deg journalen i posten. Hvis du ringer oss må du hente utskriften på Olafiaklinikken.Ta med deg gyldig legitimasjon med bilde.
Hvis du tok en hepatitt B prøve sender vi normalt et brev med prøvesvaret.
Olafiaklinikken ligger i andre etasje i Trondheimsveien 2. Bygg N.
1. Trekk digital kølapp med mobilen din (eller vanlig kølapp) når du kommer ut av heisen
De ulike kølappene:
- Drop-in - hvis du ønsker test og ikke har en timeavtale. Med denne lappen møter du sykepleier og / eller lege
- Timeavtale - hvis du har en timeavtale nå
- Prøvesvar - hvis du ønsker å gå igjennom svar fra tidligere tatte prøver (du vil ikke få tilbud om å ta nye tester med denne kølappen)
- Test kit - hvis du kun ønsker å ta test kan gjøre dette ved å komme til klinikken og trekke kølapp for "Test kit". Ved sykdom vil ikke test kit-tilbudet være tilgjengelig, trekk da kælapp for drop-in
- Vulvapoliklinikken - hvis du har en timeavtale der nå
2. Når ditt kønummer vises på en av TV-skjermene på venterommet går du til plass 1, 2 eller 3 (det står hvilken plass du skal gå til skjermen). Plassene er merket med et lite display over dørene, der du også vil se kønummeret til den siste som ble kalt inn.
3. I ekspedisjonen (Plass 1, 2 eller 3) blir du oppmøteregistrert. Du blir spurt om personnummer, telefonnummer og adresse så fint om du har dette klart
5. I ekspedisjonen får du også et ark med en strekkode du tar med til en av datamaskinene på venterommet, og klikk på "Oppmøte" på skjermen
6. Skann strekkoden for å få skjemaet opp på skjermen. Hvis det ikke virker, må du ta skanneren ut av holderen og trykke på skanneren
7. Fyll ut skjeamet og trykk "Send". Sett deg og vent til sykepleier eller lege roper opp nummeret ditt. Hvis vi roper opp et nummer høyere enn ditt, er det fordi vi har flere køsystemer for ulike tjenester. Spør evt. i en av ekspedisjonene hvis du mistenker at du har blitt hoppet over
8. Sykepleier (eller lege) henter deg og går igjennom skjemaet med deg. Du vil da bli stilt noen ekstra spørsmål vi stiller alle, og du har selvsagt mulighet til å spørre oss om det du lurer på. Hvis du har relevante plager sender sykepleier deg tilbake til venterommet før en lege roper deg opp.
Tips: Det kan være litt ventetid, så ta med en bok eller hør på en podcast så ventetiden går raskere.
Dette er tiden fra en situasjon med mulig smitteoverføring til man kan ta en sikker test.
Klamydia og gonoré | Hiv og syfilis | Hepatitt B og hepatitt C |
2 uker | 12 uker | 6 måneder |
Alle pasienter må trekke kølapp for å bli registrert. Du blir også ropt opp på kønummeret ditt senere av sykepleier eller lege.
Det er i ekspedisjonen det blir registret at du har kommet, så alle må innom. I ekspedisjonen sjekker vi adresse og telefonnummer. Når kønummeret ditt kommer opp på TV-skjermen på venterommet går du til Plass 1, 2 eller 3.
Hvordan man går frem for å bestille time er beskrevet på forsiden.
Du kan avbestille en time ved å ringe sentralbordet. Hvis du har mottatt timeavtalen din via Digipost kan du også avbestille timen via Helsenorge.
Husk at hvis du uteblir til en oppsatt time uten å gi beskjed senest én virkedag før får du et straffegebyr tilsvarende fire ganger spesialisttakst (totalt 1544 kr).
Selv om Olafiaklinikken skulle ønske at det var mulig for pasientene å se sine egne prøvesvar på Helsenorge, er dette foreløpig ikke mulig. Det går heller ikke an å se svarene på Fürst siden vi ikke bruker det laboratoriet.
Prøvesvarene er som oftest klare to til fire dager etter de ble tatt. Noen ganger tar det noen dager lenger, og hvis du ikke har hørt noe innen ti virkedager fra du tok tester var alle prøvene fine.
Fra januar 2019 la vi ned hjemmetesttilbudet.
På grunn av manglende sikkerhet tillater ikke Oslo universitetssykehus noen kommunikasjon med pasienter over e-post.
Olafiaklinikken er stengt alle røde dager, alle helligdager, og alle lørdager og søndager.
Ingen må undersøkes, men ved relevante plager anbefaler vi ofte det. Legen kan se tegn på infeksjon, gi råd, veiledning og eventuelt starte behandling.
Hvis du ikke har plager er det sjelden man trenger å bli undersøkt. Sykepleier kan eventuelt ta blodprøver av deg. Urin-, vaginal-, analprøver tar du vanligvis selv på toalettet.
Mange spørsmål som blir stilt av sykepleier og lege er personlige. Spørsmålene stilles for å gi deg best mulig hjelp. Alle opplysninger er taushetsbelagt.
Innsyn og kjernejournal:
Vårt datasystem har en sperring for innsyn i dokumenter og prøvesvar innad på Oslo universitetssykehus. Det er også sperret utad, men i kjernejounalen blir besøkshistorikken i spesialhelsetjenesten vist. Du må eventuelt selv begrense denne tilgangen siden standard oppsett er at det blir vist.
Journalopplysninger leveres kun ut hvis du selv ønsker det.
Ja. Olafiaklinikken er åpen for alle, forutsatt at du kan komme tilbake til oss hvis det er behov for behandling eller kontroll. Vi formidler ikke personlige opplysninger eller medisinering per telefon eller e-post.
Ved sykehus i de største byene i Norge er sjekk for seksuelt overførbare infeksjoner underlagt hudavdelingen. De kan gi tilnærmet samme hjelp som ved Olafiaklinikken. Fastlegen din, vanlige helsesentre og ungdomshelsestasjoner kan også alle ta sjekk for de vanligste infeksjonene. Timebestilling er normalt nødvendig.
Sjekk og behandling for SOI som omfattes av smittevernloven er gratis i Norge. Dette gjelder klamydia, gonoré, syfilis, HIV og hepatitt. Hvis du oppsøker oss av andre årsaker og ikke mistenker smitte av en SOI, må du betale en egenandel etter gjeldende spesialistsatser (per 1. september 2023 er den på 386 kroner).
Husk at hvis du uteblir til en oppsatt time uten å gi beskjed senest én virkedag før får du et straffegebyr tilsvarende fire ganger spesialisttakst (totalt 1544 kr).
Vi har ingen egne partkeringsplasser. Det er antagelig lettest å komme til klinikken med trikk eller buss, men det er parkeringshus i Heimdalsgata 3, og man kan parkere i endel gater i nabolaget mot betaling.
Man kan ta soi-tester selv om man har mensturasjon, men legeundersøkelser (som tilbys ved visse symptomer) blir vanskelig da kan kamuflere det man ser etter i mikroskopet.
Informasjon rundt ulike forebyggende tiltak.
Olafiaklinikken tilbyr vaksine for hepatitt B til særlig utsatte grupper.
Alle vaksiner registreres i SYSVAK og du kan se når du fikk vaksinene på helsenorge.no sammen med de andre vaksinene du har tatt.
Hvis du ikke ser vaksinen på helsenorge kan dette være grunnen:
Før desember 2020 måtte pasienter samtykke til at vaksine skulle registreres i SYSVAK. Hvis du ikke samtykket ble den ikke registrert. Olafiaklinikken startet ikke med samtykkeregistrering før 2015, så vaksiner gitt før dette er ikke registrert. Om du ønsker vaksinen etterrekvirert ta kontakt så får vi vanligvis til dette. Vaksiner gitt på Olafiaklinikken før år 2000 ligger ikke i vårt journalsystem lenger og etterregistrering er ikke mulig.
Noen vaksiner er anbefalt for voksne. Disse vaksinene får man ikke tatt hos oss.
Les mer om dette på FHI sine sider.
Hvis du bor eller oppholder deg i Oslo og ønsker PEP skal du henvende deg til Oslo kommunale legevakt i Storgata som er døgnåpen alle dager. Hvis du oppholder deg på andre plasser i Norge tar du kontakt med legevakt eller akuttmottak. Risiko kan f.eks. være kondomsprekk eller ubeskyttet analt/vaginalt samleie med hivpositiv partner som ikke står på behandling. Det kan også være en partner med ukjent hiv-status men som kommer fra et land eller miljø hvor forekomsten av hiv er høy.
PEP står for post eksponeringsprofylakse, det vil si "forebygging etter en risiko". Medisinen tas som tabletter og gis for å minske sjansen for å bli smittet med hiv etter en mulig smitterisiko. Det er viktig å komme i gang så raskt som mulig etter en risiko, helst innen 4 timer. Etter 48 timer er PEP oftest ikke aktuelt.
Som regel anbefales ikke PEP hvis partner kommer fra land eller miljø hvor det er liten forekomst av hiv, eller partner er hiv-positiv og går på behandling og prøvene viser liten virusmengde i blodet. PEP anbefales sjelden etter oralsex. For andre situasjoner enn seksuell risiko, hvor PEP kan være aktuelt går det å lese mer på folkehelseinstituttets nettsider.
Behandlingen varer i 4 uker og kan være forbundet med bivirkninger.
PrEP er hiv-forebyggende behandling og står for preeksponeringsprofylakse. Det innebærer at hiv negative personer tar tabletter for å minske risiko for hivsmitte.
Hvis du bor i Oslo henviser fastlegen din deg til ditt lokalsykehus, ut i fra bydelen du bor i. Vestre Viken tilbyr også PrEP i Oslo området.
I Oslo er bydelene fordelt slik:
Bydel Gamle Oslo | Lovisenberg Diakonale Sykehus |
Bydel Grünerløkka | Lovisenberg Diakonale Sykehus |
Bydel Sagene | Lovisenberg Diakonale Sykehus |
Bydel St. Hanshaugen | Lovisenberg Diakonale Sykehus |
Bydel Frogner | Diakonhjemmet sykehus |
Bydel Ullern | Diakonhjemmet sykehus |
Bydel Vestre Aker | Diakonhjemmet sykehus |
Bydel Grorud | Akershus universitetssykehus |
Bydel Stovner | Akershus universitetssykehus |
Bydel Alna | Akershus universitetssykehus |
Bydel Norde Aker | Oslo universitetssykehus |
Bydel Bjerke | Oslo universitetssykehus |
Bydel Østensjø | Oslo universitetssykehus |
Bydel Nordstrand | Oslo universitetssykehus |
Bydel Søndre Nordstrand | Oslo universitetssykehus |
Bydel Sentrum | Oslo universitetssykehus |
Bydel Marka | Oslo universitetssykehus |
Olafiaklinikken tar imot henvisninger fra bydelene som har Oslo universitetssykehus som sitt lokalsykehus.
Få mer praktisk informasjon om PrEP for brukere.
Ny informasjon fra og med 01.01.18 om H-reseptordning.
Hvordan kontakter jeg Olafiaklinikken for vurdering/oppstart av PrEP?
Du må henvises (skriftlig) til klinikken av fastlege eller annen lege.
Vi sender innkallelse til vurderingstime per brev (Forsikre deg om at du har registrert riktig adresse i henvisningen).
Under process.
Kontakt gynekologisk avdeling hvis du trenger hjelp. Du kan kontakte de direkte uten hevisning fra fastlege.
Vi har dessverre ingen slikkelapper, men det er mulig å lage dette selv. F.eks ved en kondom. "Oralkondomer" kommer uten smak og glidemiddel. Ellers finnes det kondomer med smak. Kondomer kan bestilles gratis (se over).
Kontakt fastlege / helsestasjon for ungdom hvis du trenger p-piller eller annen prevensjon.
Vaksinering på Olafiaklinikken
Er du PrEP-bruker på Olafiaklinikken og vil ha mpox-vaksine, vennligst ring oss via sentralbordet.
Oslo kommune tilbyr også vaksinen. Les mer her.
På denne tiden er det mange som tar influensavaksine, og det må gå minst 1 uke mellom disse to vaksinene.
Det er viktig at du leser gjennom denne informasjon om apekopper på forhånd.
- For helsepersonell
- Til Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner
- Informasjon om beredskap rundt koronavirus på Oslo universitetssykehus
Kontakt fastlege ved:
- generelle hudproblemer
- mistanke om skabb
- ønske om prevensjonsveiledning eller behov for resept på p-piller
spørsmål om graviditet/abort - rutinemessig celleprøve
- vaksinasjon
- HIV-test i forbindelse med visumsøknad, forsikring, kunstig befruktning, attester, og liknende
- seksuell dysfunksjon og ereksjonssvikt
- Har du vært utsatt for voldtekt eller annet seksuelt overgrep? Vi anbefaler da at du oppsøker våre kollegaer på Overgrepsmottaket i Storgata 40 (det er døgnåpent)
Kontakt
Telefon
- Mandag 08:30 - 14:00
- Tirsdag 08:30 - 14:00
- Torsdag 08:30 - 14:00
- Fredag 08:30 - 14:00
- Onsdag STENGT
- Lørdag STENGT
- Søndag STENGT
Postadresse
Slik finner du fram
Oppmøtested
Det står "Oslo universitetssykehus" på ringeklokken hvis døra er låst. Du kan ikke sende e-post til Olafiaklinikken på grunn av informasjonssikkerhet.
Adresse
- Mandag 11:00 - 17:00
- Tirsdag 07:45 - 10:30
- Onsdag 07:45 - 10:30
- Torsdag 07:45 - 10:30
- Fredag 07:45 - 10:30
- Lørdag STENGT
- Søndag STENGT

Olafiaklinikken
Trondheimsveien 2
0560 Oslo
Praktisk informasjon
Test og behandling av klamydia, gonoré, syfilis, HIV og hepatitt er gratis på Olafiaklinikken.
For andre kjønnssykdommer, eller hvis du besøker oss av andre årsaker, betaler du en egenandel på 375 kroner.
Olafiaklinikken er i Trondheimsveien 2, i Schouskvartalet nederst på Grünerløkka. Trikk og buss finner du enten ved å søke i Google Maps eller på nettsidene ruter.no.
Nærmeste holdeplasser
- Trikk 17 stopper i Heimdalsgata rett ved. Trikk 11,12 og 18 stopper ved holdeplasssene Nybrua og Schous plass, 100-200 meter unna.
- Buss 30 stopper ved Herslebs gate (ca. 100 meter unna).
Vi anbefaler kollektivtransport. Det kan bli dyrt å parkere bil hvis du må vente en stund.
Det er gateparkering mot betaling rundt Olafiaklinikken og i Schouskvartalet.
Parkeringshus i nærheten:
- Schouskvartalet P-hus
- Christian Krohgskvartalet P-hus
- Anker Garasje
Vær oppmerksom på åpningstidene i parkeringshusene.
Nyeste oppdateringer fra Olafiaklinikken
- 12. mai 2020Sex og smitte i koronaens tid
- 6. juni 2017Dårligere vaksine mot HPV
Dårligere vaksine for HPV